Konte: Kada drug Vladimir kaže da ne zavisi sve od Rusije, mislim da je suviše skroman (video)

Rusija očekuje od Italije da se i dalje bori za normalizaciju odnosa između EU i Rusije, rekao je ruski lider Vladimir Putin na konferenciji za štampu sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom u palati „Kiđi“ u Rimu.
Sputnik

Premijer Italije je na početku obraćanja novinarima izrazio saučešće Putinu zbog pogibije 14 mornara na severu Rusije.

On podseća da je poslednja poseta Putina Italiji bila 2015. godine.

„Ja sam izrazio i opet potvrđujem bliskost italijanskog naroda i Vlade sa ruskim narodom“, dodao je Konte.

Italijanski premijer je naveo da Rusija nudi velike mogućnosti italijanskim kompanijama i podsetio je da je ona peto tržište za Italiju.

„Rusija igra fundamentalnu ulogu u odgovoru na globalne rizike“, smatra Konte.

„Moskva je najvažniji igrač u pronalaženju rešenja regionalnih problema“, zaključio je premijer Italije.

Prema rečima Putina, sastanak sa Konteom je bio — poslovan i konstruktivan. To isto se odnosi i na susret sa Serđom Matarelom, sa kojim se sastao nešto ranije.

On je podsetio da je prošle godina Rusija isporučila Italiji 35 odsto neophodnog gasa.

„Na ruskom tržištu radi oko 500 italijanskih firmi i bankarskih organizacija“, podsetio je ruski lider.

Ukidanje sankcija

„Rusija očekuje da će se Italija boriti za potpunu normalizaciju odnosa između Rusije i EU“, rekao je Putin i dodao da očekuje da će novo rukovodstvo u Briselu shvatiti kakvu štetu nose sankcije.

On naglašava i da ne zavisi sve od Rusije i da se od nje ne može tražiti da ispunjava tačke Minskog sporazuma, koje sa njom nemaju nikakve veze.

Konte je, sa svoje strane, obećao da će italijanska Vlada raditi na stvaranju uslova za ukidanje sankcija Rusiji.

„Kada drug Vladimir govori da ne zavisi sve od Rusije, mislim da je suviše skroman“, rekao je Konte, komentarišući sankcije Rusiji.

On je dodao da je EU tek produžila sankcije i da je pred nama šest meseci rada na tom problemu.

Kriza u Libiji

„Rusija i Italija će koordinirati napore u rešavanju situacije u Libiji“, rekao je Putin i dodao da se dve države slažu da libijske vojno-političke snage treba da uspostave režim prekida vatre i da počnu dijalog.

„Dogovorili smo se da nastavimo koordinaciju u rešavanju krize u Libiji, gde se, nažalost, pogoršava situacija, raste teroristička aktivnost i povećava se broj žrtava“, rekao je prvi čovek Rusije.

On je dodao i da je potrebno preduzeti mere za pokretanje političkog procesa sa konačnim ciljem prevazilaženja raskola u zemlji i formiranja efikasnih državnih institucija.

Ipak, Putin je saopštio da Rusija nije država koja treba da dâ ključni doprinos u rešavanju krize u Libiji, ali da neće ni izbegavati učešće u tom procesu.

Komentar