Tramp: Učinićemo Iran ponovo velikim!

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da namerava da postane „najbolji prijatelj Irana“.
Sputnik

Američki lider je izjavio da neće dopustiti da se u Iranu pojavi nuklearno oružje i dodao da, ukoliko Teheran bude prihvatio njegove uslove, ta zemlja može da postane bogata.

„Učinićemo Iran ponovo velikim“, izjavio je Tramp.

Američki predsednik je prethodno objavio da se pripremaju nove sankcije protiv Irana. Prema njegovim rečima, postojeće ograničavajuće mere su snažno pogodile Teheran.

Tramp je naveo da ne isključuje mogućnost da će Iran za pet ili šest godina imati nuklearno oružje.

Tramp: Učinićemo Iran ponovo velikim!

Incident s američkim dronom

Iranska vojska je 20. juna oborila američku bespilotnu letelicu, tvrdeći da se to dogodilo na ulazu u Persijski zaliv, pošto je dron ušao u vazdušni prostor Irana.

Iračka vojska je navela da je poslala upozoravajuće signale bespilotnoj letelici, dodajući da nije napala američki avion s 38 putnika koji je leteo iza drona.

Pentagon, međutim, tvrdi da je dron oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Ormuskog moreuza.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zariv je američko saopštenje nazvao lažju i dodao da će Teheran dokazati da je ispravno postupio. On je danas objavio mapu na kojoj je predstavljena putanja leta američke bespilotne letelice.

Tramp je nakon incidenta saopštio da je bio spreman da izda naredbu za vojni napad na tri iranska cilja, ali da je otkazao operaciju deset minuta pre njenog početka. On je dodao da američke vlasti cene „veoma mudru odluku Irana“ da ne obori avion sa 38 putnika.

Komentar