Gruevski više nije poslanik, ostavka potvrđena u Sobranju

Sobranje Republike Severne Makedonije potvrdilo je na današnjoj sednici ostavku na mesto poslanika bivšem premijeru i političkom azilantu u Mađarskoj Nikoli Gruevskom, javila je MIA.
Sputnik

Gruevski je podneo ostavku na mesto poslanika u Sobranju, nakon što je komisija za mandatno-imunitetna pitanja pokrenula postupak i usvojila predlog o oduzimanju njegovog poslaničkog mandata zbog neopravdanog odsustva u radu Sobranja dužeg od šest meseci.

On je prošle nedelje, putem notarskog zastupnika, na mađarskom jeziku podneo ostavku.

Severna Makedonija je upravo dobila veoma loše vesti iz EU

Nedelju dana su trajale spekulacije i optuživanja između vlasti i opozicije o tome da li Gruevski ima pravo da podnese ostavku bez ličnog prisustva i iznetog obrazloženja u Sobranju.

Dok je VMRO-DPMNE smatrao da je ostavka legitimna i da ne predstavlja presedan u praksi, iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza navode da poslanik ostavku mora da podnese lično na sednici Sobranja, gde mora i da je obrazloži.

Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju „Tenk“ zbog procedure u vezi sa kupovinom blindiranog „mercedesa“ za potrebe makedonske vlade, napustio je Severnu Makedoniju dan pre nego što je trebalo da se javi u skopski zatvor na odsluženje zatvorske kazne.

On se nakon raspisivanja nacionalne i međunarodne poternice javio iz Budimpešte putem Fejsbuka, gde je napisao da je odlučio da napusti zemlju zbog pretnji smrću, a koje bi, kako je uveren, bile realizovane upravo u zatvoru.

Sobranje je potvrdilo i ostavku poslanika iz vladajuće većine Pavla Bogoevskog, koji je podneo ostavku nakon objavljenog telefonskog razgovora u kome naručuje kanabisovo ulje.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE smatraju da je Bogoevski nedostojan da obavlja poslaničku funkciju, kao i da treba krivično da odgovara zbog trgovine narkoticima.

Komentar