Erdogan: Odlično znam šta je prevrat

Sudan svoje unutrašnje probleme, nastale nakon državnog prevrata, treba da rešava mirnim, demokratskim putem, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Sputnik

Ministar odbrane Sudana raspustio vladu i parlament

„Ja sam političar koji je došao na vlast ne prevratom nego biračkim procesom. Ali ja, takođe, odlično znam šta je to prevrat. Sa Sudanom imamo bliske veze i duboke odnose. Želimo da ta zemlja prevlada sadašnje probleme demokratskim putem i da društvo postigne pomirenje“, rekao je Erdogan.

On je dodao da se nada da će se Sudan izboriti s ekonomskim problemima.

„Ta zemlja mora da uđe u novi period. Dolaze razne vesti o tome gde je predsednik i šta je s njim. Mi, međutim, ne možemo da dajemo nikakve informacije o njemu. Sudan se i onako napatio, tamo je proliveno mnogo krvi. Zemlji su potrebni mir i sloga građana“, naglasio je Erdogan.

Ministar odbrane Sudana Auf ibn Avad je ranije 11. aprila izjavio da je predsednik te zemlje Omar el Bašir uhapšen, kao i da je obrazovan vojni savet koji će upravljati Sudanom naredne dve godine.

Avad je objavio da je u zemlji obustavljeno važenje ustava iz 2005. godine i da se uvodi tromesečno vanredno stanje. Vazdušni prostor Sudana je zatvoren na 24 sata.

Komentar