Sastojci:
listovi vinove loze (mogu i konzervirani),
1 kilogram govedine,
100 grama pirinča,
1 vezica korijandera,
1 vezica bosiljka,
1 vezica peršuna,
1 vezica nane,
so,
biber,
2 česna belog luka,
100 grama nara,
250 mililitara vode.
Sos:
pola litra jogurta,
pola kašičice šećera,
prstohvat soli,
pola kašičice limunovog soka,
2 česna belog luka.
Način pripreme:
Očistimo nar, iseckamo beli luk, zelen, dodajemo ostale sastojke za nadev i sve to dobro i temeljno promešamo. Dodajemo vodu, da bi nadev bio sočniji.
Uzimamo konzervirane listove vinove loze, proveravamo ukus i u slučaju da su slani, detaljno ih peremo u hladnoj vodi.
Zatim uzimamo jedan po jedan list i unapred pripremljen nadev stavljamo na unutrašnju stranu lista. Klasična tolma bi trebalo da bude veličine malog prsta. Slažemo tolmu u šerpu, poklopimo tanjirom i nalijemo vodom. Po želji, po vrhu stavljamo krupniju parčad dinje. Dinje daju jelu prefinjen ukus. Kuvamo 40 minuta na srednjoj vatri.
U tiganju na srednjoj vatri otopimo 200 grama putera i zagrevamo ga dok ne dobije karamelizovanu boju.
Za sos sitno iseckamo svežu nanu (može i suva), beli luk, dodajemo jogurt, šećer, so, limunov sok i sve ove sastojke promešamo.
Pripremljenu tolmu serviramo na tanjir, nalivamo karamelizovanim puterom i posipamo cimetom. Pripremljeni sos od jogurta najbolje služiti odvojeno.