London: Nismo iznenađeni odlukom Moskve da istupi iz Sporazuma o raketama

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije nije iznenađeno zbog odluke Rusije da obustavi svoje učešće u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i poziva Moskvu da se vrati njegovom punom poštovanju, izjavio je u subotu predstavnik Forin ofisa.
Sputnik
Raskidanje Sporazuma o raketama dovešće do stvaranja novih alijansi u svetu

„Činjenica je da je Rusija godinama narušavala Sporazum. Oni i dalje imaju mogućnost da tokom narednih šest meseci reaguju na zabrinutost SAD i da se vrate potpunom poštovanju Sporazuma, uz mogućnost da se ono nadgleda, a mi ih, zajedno sa saveznicima iz NATO-a, pozivamo da tako i postupe“, rekao je predstavnik Forin ofisa.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak saopštio da Vašington 2. februara započinje proceduru istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da će, ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma u roku od šest meseci, on biti raskinut.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u subotu da će Rusija odgovoriti istom merom na odluku SAD o istupanju iz Sporazuma, tako što će i sama obustaviti svoje učešće u njemu. Putin je naveo da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju.

Komentar