Kremlj: Upotreba otrova u Evropi izaziva zabrinutost

Upotreba otrovnih supstanci u Evropi izaziva zabrinutost, ali Britanci i dalje ne otkrivaju podatke o istrazi incidenta u Solsberiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući saopštenja o otrovnoj supstanci nađenoj u Solsberiju.
Sputnik

„Nije jasno koja količina je nađena. Naravno, upotreba takvih jakih bojnih otrova u Evropi je veoma opasna činjenica koja izaziva ozbiljnu zabrinutost“, prokomentarisao je Peskov izveštaje da je količina nervno-paralitičke supstance, koju su navodno koristili agenti ruskih obaveštajnih službi u Solsberiju, bila dovoljna da se otruju hiljade ljudi.

„Rusija je od samog početka predlagala saradnju Britancima kako bi se razjasnile okolnosti tog incidenta, ali smo bili odbijeni. Nisu nam izašli u susret i nemamo nikakve informacije o tome šta se dogodilo u Solsberiju. Nemamo podatke kakva je supstanca bila u pitanju, nemamo informacije koja je bila količina supstance, nemamo informacije ko je bio otrovan, šta se desilo sa njima, gde su bili i tako dalje. Žao nam je zbog toga. To je sve što mogu da kažem“, istakao je Peskov.

Skotland Jard objavio nove snimke osumnjičenih za trovanje Skripalja

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.  

Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao tu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, britanska laboratorija Porton Daun je to demantovala.

Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ta imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. 

Komentar