Izraelski oficir: Oboreni sirijski dron nije nosio oružje

Bespilotnu letelicu koja je oborena u vazdušnom prostoru Izraela koristila je sirijska armija u obaveštajne svrhe, rekao je novinarima portparol izraelske armije Jonatan Konrikus.
Sputnik

On je naveo da su se Izraelci, pre nego što su gađali dron, uverili da uređaj ne pripada ruskoj vojsci, s kojom ih povezuje dogovor o sprečavanju konfliktnih situacija. 

Netanijahu: Izrael zatvara glavni prelaz u Pojasu Gaze

„Bespilotna letelica pripadala je sirijskim oružanim snagama. Nije nosila oružje i obavljala je obaveštajnu misiju. Tek treba da razjasnimo kako se našla u vazdušnom prostoru Izraela – namerno ili slučajno“, dodao je oficir. 

Prethodno je izraelska vojska potvrdila da je presrela i oborila bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela. Dron je oborio kompleks protivvazdušne odbrane „patriot“.

„PVO sistemi su na vreme otkrili opasnost i pratili njeno kretanje“, navela je izraelska vojska. 

Lansiranje rakete je aktiviralo sirene za uzbunu u izraelskim naseljima na granici sa Sirijom. U jugozapadnim oblastima susedne zemlje, koje su blizu Izraela i Jordana, poslednjih sedmica vode se borbe između sirijske armije i odreda opozicije. 

Pogranični incident podudario se s posetom premijera Izraela Benjamina Netanijahua Moskvi. On je rekao da će jedna od glavnih tema njegovog razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom biti situacija u Siriji.

Komentar