Rusija: „Novičok 2“ gađa Svetsko prvenstvo u fudbalu

Moskva je zatražila od Londona dokaze o umešanosti u trovanje dveju osoba nervnim agensom u britanskom gradu Ejmsberiju, rekao je listu „Izvestija“ stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin, ne isključivši da je taj incident povezan sa Svetskim prvenstvom u fudbalu.
Sputnik
Umrla žrtva trovanja u Ejmsberiju, pokrenuta istraga

Diplomata je negirao informacije da je Velika Britanija obavestila o ovom incidentu OZHO. On je naglasio da je Rusija predložila pomoć u istrazi incidenta u Ejmsberiju, ali da je britanska strana sve predloge „arogantno“ odbila.

On je podsetio da su ovakvi incidenti u poslednje vreme uvertira za važne događaje. Šuljgin je podsetio na predstojeće finale Svetskog prvenstva u fudbalu koje se igra u Rusiji i samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju.

„Teško je ne razmišljati da je sve to bilo planirano i namerno bačeno kako bi se razdražila međunarodna situacija i nanela šteta autoritetu Rusije i njenim odnosima sa drugim državama“, naveo je diplomata.

Podsetimo, žena koja je otrovana nervnim agensom u britanskom Ejmsberiju preminula je juče u bolnici, saopštila je policija.   

Britanska policija je saopštila ranije o „ozbiljnom incidentu“ u Ejmsberiju, u blizini Solsberija, gde su dve osobe „izložene nepoznatoj supstanci“ i hospitalizovane u kritičnom stanju. Načelnik protivterorističke jedinice Skotland jarda Nil Basi prethodno je izjavio da su muškarac i žena u Ejmsberiju otrovani istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija u Solsberiju.   

Komentar