Lopez Obrador — novi predsednik Meksika

Levičar Andres Manuel Lopes Obrador je novi predsednik Meksika posle brzog prebrojavanja glasova posle izbora u nedelju.
Sputnik
Može li nova vlast u Meksiku zauzdati Trampa

Izborna komisija je posle brzog prebrojavanja glasova kasno sinoć saopštila da je Obrador osvojio između 53 i 53,8 odsto glasova, prenela je agencija AP.

Obrador je, nakon što je proglasio pobedu na izborima, rekao u kratkom obraćanju da će se zalagati za pomirenje, a u kampanji je isticao da će raditi na transformaciji Meksika, kao i da će izbaciti mafiju iz vladajućih struktura u zemlji.

On je rekao da želi da uspostavi „autentičnu demokratiju“ i da ne namerava da uspostavi diktaturu.

Dosadašnji predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je u televizijskom obraćanju naciji čestitao Obradoru na pobedi i istakao da će njegova administracija raditi tako da se osigura mirna smena vlasti.

Meksiko bira predsednika, moguća velika promena

Konzervativni kandidat Rikardo Anaja i Hose Antonio Meade, kandidat Nijetove Institucionalne revolucionarne partije, brzo su po zatvaranju birališta priznali poraz i čestitali Obradoru pobedu.

Anaja je na osnovu brzog prebrojavanja osvojio 22 odsto glasova, a Meade 16 odsto.

Sledbenici novoizabranog predsednika izašli su na ulice Meksiko Sitija da proslave pobedu, trubeći sirenama i mašući meksičkim zastavama iz automobila, a mnogi su uz muziku marijačija plesali.

​Okupljenima se oko ponoći obratio Obrador rečima: „Danas je jedna faza završena i mi započinjemo drugu — transfomisaćemo Meksiko.“

Obrador je dodao da će pružiti podršku migrantima i onima koji su najviše zaboravljeni u Meksiku i predstavljaju najranjiviji deo zemlje.

On je takođe istakao da će se zalagati za „prijateljske“ i pune poštovanja veze sa SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru čestitao Obradoru na pobedi, istakavši da se raduje što će sa njim sarađivati.

​Pobedom Obradora sa vlasti su smenjene dve partije koje su vodile Meksiko gotovo 100 godina.

U Meksiku su se, uporedo sa predsedničkim izborima, održali i izbori za 128 senatora, kao i za 500 zamenika u meksičkom Kongresu.

Jučerašnji izbori su bili prvi na kojima se pojavio nezavisni kandidat i prvi put su Meksikanci koji žive u inostranstvu mogli da glasaju za senatore.

Glasanje je proteklo pretežno mirno, uz izolovane incidente.

Pravo glasa u Meksiku ima 88 miliona ljudi.

 

Tanjug

Komentar