Liberija povukla priznanje Kosova

Liberija je još jedna zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.
Sputnik

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost „na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo“.

„Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ta odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u noti.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je odluka Liberije veoma važna za Srbiju, jer pokazuje da proces i dijalog još traju.

Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova, ali je tačan broj onih koji su priznali Kosovo i dalje nepoznanica, barem sudeći prema izjavama Beograda i Prištine.

Prva država koja je povukla priznanje je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine. Predomislio se i Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine priznanje je povukla i Gvineja Bisao. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je prošle godine saopštio da je i Burundi povukao priznanje.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

B 92

Komentar