Iran: Dajemo nekoliko nedelja evropskim partnerima

Iran neće više u potpunosti sarađivati sa inspektorima za atomsku energiju dok se ne reši zastoj u vezi sa nuklearnim sporazumom te zemlje i svetskih sila, poručio je danas u Beču izaslanik Teherana u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju Reza Nadžafi.
Sputnik

Obraćajući se ispred mesta gde je održan kvartalni sastanak Upravnog odbora Agencije u Beču, Nadžafi je naglasio da strpljenje Teherana da se spasi dogovor, uz evropske napore, nije neograničeno i istakao da je Iran dao rok od nekoliko nedelja Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji da to učine.

„Nekoliko nedelja znači nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci“, rekao je Nadžafi.

Naređenje ajatolaha: Nuklearni odgovor Americi i jasna poruka Evropi

Istovremeno je odbacio pozive Agencije da Teheran uloži dodatne napore u saradnji s inspektorima te agencije i naglasio da, iako se zastoj zbog dogovora nastavlja, „niko ne bi trebalo da očekuje da Iran primeni dodatne dobrovoljne mere“.

„Ali trebalo bi da naglasim da to ne znači da će Iran sada ponovo otpočeti bilo kakve aktivnosti koje su u suprotnosti sa sporazumom. To su samo pripremni radovi“, poručio je Nadžafi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je saopštila da se Teheran pridržava svojih obaveza, ali je pozvala na „pravovremenu i proaktivnu saradnju“ kako bi se obezbedio pristup inspektorima.

Prethodno su se evropske zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom obratile visokim zvaničnicima američke administracije pismom u kojem su naglasile svoju privrženost sporazumu koji je Vašington napustio i zatražile od SAD da poštede dodatnih sankcija evropske kompanije koje posluju u Iranu.

U pismu datiranom na 4. jun, evropski ministri iz Nemačke, Francuske i Britanije istakli su ključne oblasti u kojima žele izuzeće, kao što su sektor farmaceutike, zdravstvene zaštite, energetike, civilne avijacije, infrastrukture i bankarstva.

„Eventualno povlačenje Irana (iz nuklearnog sporazuma) još više bi destabilizovalo region u kojem bi dodatni sukobi značili katastrofu“, naveli su ministri spoljnih poslova i finansija i jedan visoki zvaničnik EU u pismu američkom ministarstvu finansija i državnom sekretaru u koji je Rojters imao uvid.

Tanjug

Komentar