SPUTNJIK NA LICU MESTA Posetili smo ultrasavremeni „brod“ na Baltiku

Povodom održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, na najzapadnijoj tački Rusije izgrađen je novi stadion. Na nekada muljevitom tlu iznikao je ultrasavremeni kompleks oko kojeg kipi sportski i kulturni život. Sputnjik je na licu mesta proverio kakav se to „brod“ usidrio na Baltičkom moru.
Sputnik
Nesvakidašnja čast Srbiji u gradu gde će biti „orlovi“

Za stadion „Kalinjingrad“ projektanti su izabrali ostrvo Oktjabarski. Radi se o gotovo samom centru grada, gde se obrazovalo močvarno tle između korita reka Stara i Nova Pregolja. Južno od novoizgrađene sportske arene je obala, a sa zapadne strane prolazi Sunčani bulevar.

Najteža faza za građevinare je bilo ojačavanje mekog tla: zabijeno je mnogo šipova na koje su postavljene monolitne ploče i time je postavljen temelj stadiona.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Tu su čelični stubovi, grede i aluminijumski fasadni paneli. Krov je izgrađen od čeličnih profila, dok je centralni otvor nad samim igralištem prekriven polikarbonatnim panelima.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Fasada ovog specifičnog „broda“, privezanog za obalu nedaleko od Baltičkog zalivaka, kao i sve unutrašnje prostorije u bojama su fudbalskog kluba „Baltika“, odnosno kombinaciji plave i bele.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Sedišta na tribinama su takođe plavo-bela i osmišljena su u vidu mozaika koji stvara optičku iluziju da je stadion pun, čak i onda kada je pola gledališta prazno.

Stadion „Kalinjingrad arena“

U svlačionicama je predviđeno dovoljno prostora za svakog igrača, sa svim neophodnim propratnim sadržajem. Za vreme probnih utakmica, garderoba i svlačionice su se dopale fudbalerima, izjavio je svojevremeno Andrej Tihonov, trener fudbalskog kluba „Krila Sovjeta“.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Ovaj stadion, baš kao i onaj u Jekaterinburgu, može da primi 35.000 gledalaca, shodno standardima FIFA. U skladu sa drugim zahtevima ove svetske fudbalske asocijacije, broj sedišta za novinare je trebalo smanjiti sa četiri na tri hiljade mesta.

Kalinjingrad je spreman za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Stadion je istovremeno i prostran i kompaktan. Najskuplja mesta se nalaze duž takozvanih skajboksova, postoji ukupno 40 VIP zona, od kojih svaka može da primi od 12 do 20 osoba. Ali, važno je naglasiti da se i sa najvišeg, odnosno najudaljenijeg mesta idealno može videti šta se dešava na terenu.

Igralište sa prirodnom travom opremljeno je sistemom za provetravanje, kao i sistemom za polivanje i dodatno osvetljavanje.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Probne utakmice su pokazale da je ceo objekat bezbedan i da su dobro osmišljene procedure za napuštanje, jer za svega sedam minuta svi gledaoci mogu da napuste stadion u slučaju potrebe. Nekoliko proba je pokazalo da, se čitav stadion može isprazniti za 5 minuta.

Stadion „Kalinjingrad arena“

Novi centar

Posle završetka Svetskog prvenstva 2018, stadion će preći u drugačiji režim rada i njegovi konstruktori tvrde da će postati novi centar Kalinjingrada. Na teritoriji oko stadiona biće demontirane konstrukcije specijalno postavljena za potrebe Mundijala, a umesto njih će se pojaviti parkovi, aleje i staze za šetnju.

U sportskom kompleksu i iza njega planirana je izgradnja fitnes centra, prostorija za održavanje sportskih i dečjih sekcija, medicinski centar, spa salon, hoteli, savremeno opremljene kancelarije, prodavnice, zabavni centri, restorani i izložbeni prostor. Arena će postati novo mesto gde će se rado okupljati građani Kalinjingrada.

Pogledajte Sputnjikove velike interaktivne grafike o „Kalinjingrad areni“ i samom gradu Kalinjingradu.

Mečevi koji će se održati na stadionu „Kalinjingrad“:

  • 16. jun, subota, 21.00, Nigerija — Hrvatska
  • 22. jun, petak, 20.00, Srbija — Švajcarska
  • 25. jun, ponedeljak, 20.00, Španija — Maroko
  • 28. jun, četvrtak, 20.00, Engleska — Belgija

 

Komentar