Porošenko završio operaciju u Donbasu i započeo novu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je antiteroristička operacija u Donbasu završena, te da se format vojne operacije menja i da se prelazi operaciju Objedinjenih snaga Ukrajine.
Sputnik
DNR: Zakon o reintegraciji Donbasa dovešće do eskalacije nasilja

„Danas, 30. aprila, antiterorističku operaciju će zameniti operacija Objedinjenih snaga. Vojno rukovodstvo Ukrajine odsad će biti pod direktivom glavnokomandujućeg Objedinjenih snaga. Na taj način je antiteroristička operacija, pokrenuta 2014. godine, završena“, rekao je on.

On je ipak rekao da je režim antiterorističke operacije moguće aktivirati u bilo kom trenutku, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Prethodno je zvanični Kijev saopštio da je antiteroristička operacija zastareli vojni format koji je neophodno zameniti, iako pri novom formatu nije isključeno da će se sprovoditi pojedinačne antiterorističke operacije.

Ruski mediji podsećaju i da je Vrhovna rada početkom godine usvojila Zakon o reintegraciji Donbasa, koji daje pravo predsedniku da koristi vojne snage i u vreme mira kako bi se realizovale mere zarad očuvanja suvereniteta zemlje. Taj zakon omogućava korišćenje vojne sile na istoku zemlje i bez objave rata.

Komentar