Ruski globalni navigacioni sistem GLONASS radi bez problema

Saopštenja o navodnom globalnom otkazivanju rada ruskog navigacionog satelitskog sistema GLONASS nisu istinita, izjavio je zamenik generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos“ za automatske kosmičke komplekse i sisteme Mihail Hajlov.
Sputnik

Niz medija saopštio je ranije da su se pokvarila dva kosmička uređaja ruskog globalnog navigacionog sistema GLONASS, te da je nakon toga ovaj sistem prestao da radi u celom svetu. 

„Ne, to nije tačno. Prema podacima koje imamo do danas, u orbitalnoj grupi GLONASS je 25 uređaja, od kojih se 23 koriste u skladu sa namenom, jedan je u fazi probnog leta, a jedan uređaj, pod brojem 734, udaljen je iz grupe. Za ispravno funkcionisanje sistema dovoljan je ovaj broj uređaja, zbog čega saopštenja o tome da GLONASS ne funkcioniše širom sveta nisu istinita. To što ovi uređaji rade i preko roka trajanja koji je predvideo proizvođač predstavlja izuzetno dostignuće“, naglasio je on. 

Hajlov je dodao da će satelit 734 uskoro biti zamenjen. „Kada je reč o uređaju koji je povučen iz orbitalne grupe GLONASS — to je satelit lansiran 2009. godine koji je ispunio svoju garanciju od sedam godina i ispunio svoje zadatke u okviru te garancije. S obzirom na njegovo tehničko stanje, odlučeno je da se zameni“, zaključio je Hajlov.

Generalni direktor preduzeća za proizvodnju satelita „Rešetnjev“ Nikolaj Testojedov rekao je ranije da će GLONASS-ov satelit 734 biti zamenjen u junu, čak i ukoliko bude obnovljeno njegovo funkcionisanje.

Komentar