Tači: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK na Kosovu i Metohiji ne može i neće biti ukinut, preneo je prištinski portal „Gazeta ekspres“.
Sputnik

„Specijalni sud ne može biti ukinut i neće biti ukinut. To je stav države, a ne mišljenje“, rekao je Tači na konferenciji za novinare povodom 10. godišnjice jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Tači ne ukida Specijalni sud već spasava sebe

Portal „Gazeta ekspres“ primećuje da je Tačijevo odustajanje od ukidanja Suda došlo nakon što je predsednik parlamenta i vladajuće DPK Kadri Veselji prvi izneo stav da je poslanička inicijativa za ukidanje Specijalnog suda neprihvatljiva.

Taj medij podseća da je i premijer Ramuš Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda, te da je to saopštio sinoć u intervjuu „Dojče veleu“.

Specijalni sud je formiran 2015. godine na osnovu odluke kosovskog parlamenta.

Tači je ranije izjavio da je odluka o formiranju Specijalnog suda nepravedna i da se sa njom saglasio zato što je bio pod velikim pritiskom međunarodne zajednice.

Inače, inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, koja je u prvom trenutku imala podršku trojice predstavnika vlasti u Prištini, naišla je na žestoke kritike ambasadora zemalja „Kvinte“, a posebno američkog ambasadora Grega Delavija, koji im je zapretio da će, ukoliko inicijativa bude prihvaćena u parlamentu, oni trpeti ozbiljne posledice.

 

Tanjug

Komentar