Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija je odlučna da se suprotstavi presedanima: Vučić sa Nebenzjom o rezoluciji o Srebrenici

© Tanjug / TANJUG VIDEOAleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN
Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predstavnikom Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilijem Nebenzjom razgovarao o aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN.
Vučić je naveo da je ruskog diplomatu tokom sastanka u Njujorku u ponedeljak zamolio da, i ovoga puta, podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.
Naveo je da je ambasadoru Nebenzji zahvalio na doslednom stavu Rusije u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, pokazanom i tokom sednice Saveta bezbednosti UN.
„Još jednom sam ukazao na odlučnost naše zemlje da se svim političkim sredstvima suprotstavi presedanima koji podrazumevaju nepoštovanje međunarodnog javnog prva i postignutih dogovora, kao i samovoljno i selektivno određivanje prava i istine“, naveo je Vučić u objavi na društvenim mrežama.
Istovremeno, na Telegramu stalnog predstavništva Rusije pri UN je objavljeno da su Nebenzja i Vučić razgovarali u Njujorku o koordinaciji aktivnosti Beograda i Moskve u okviru UN.
„Strane su takođe potvrdile svoju posvećenost daljem jačanju rusko-srpskih odnosa i istakle značaj koordinacije akcija u UN u kontekstu regulisanja situacije na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.
Kako se navodi, Vučić i Nebenzja razmenili su mišljenja o aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende, sa akcentom na situaciju na Balkanu.

Sastanak sa ambasadorom Emirata: Licemerje predlagača rezolucije o Srebrenici

Vučić je u Njujorku razgovarao i sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abušahabom pri Ujedinjenim nacijama.
„Istakao sam da Srbija ne negira strašan zločin koji se dogodio u Srebrenici, kao i da naša zemlja to ističe svakom prilikom, uverena da samo na taj način može da dođe do istinskog pomirenja i vraćanja uzajamnog poverenja među narodima čije su ratne rane još uvek sveže“, naveo je Vučić.
On je dodao da je zamolio ambasadora Abušahaba da prenese predsedniku UAE Mohamedu bin Zajedu zabrinutost Srbije za ovakav razvoj događaja, kao i molbu da Emirati uloži svoj nesumnjivi ugled u međunarodnoj areni.
„S druge strane, ukazao sam na licemerje predlagača rezolucije koji na ovaj način žele da povećaju politički pritisak na Srbiju i srpski narod u celini, skrećući time pažnju sa flagrantnog kršenja svih principa međunarodnog prava i pravde, kao i prava Srba, pogotovo na Kosovu i Metohiji“, poručio je predsednik Srbije.
Vučić je prethodno, na prijemu delegacije Srbije pri UN, govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici, istakao da Srbija traži da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju, već destabilizaciji u regionu.
On je istakao da bi usvajanje predstavljenog nacrta rezolucije doprinelo jačanju nestabilnosti čitavog regiona, dodatno produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu.
Predsednik Srbije je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj o radu Unmika, istakao da Priština stvara nepodnošljive uslove života za Srbe na Kosovu i Metohiji.
Vučić je ukazao da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2024
RUSIJA
Nebenzja upozorio: Ako se Albanci ne zaustave, sukobi na Balkanu mogu eksplodirati
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala