- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nije srebro, nije zlato, a ni bitkoin: Zbog trendova ovaj metal mogao bi da dostigne vrtoglavu cenu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaFabrika za proizvodnju bakarne žice
Fabrika za proizvodnju bakarne žice - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2024
Pratite nas
Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela, ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su podstakli potražnju za bakrom, koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.
Potražnja za bakrom će snažno rasti u narednih deset godina zahvaljujući električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, veštačkoj inteligenciji i automatizaciji, ocenjuje trgovačka kuća „Trafigura“.
Energetska tranzicija i nove tehnologije kao što su veštačka inteligencija i automatizacija već su poboljšale izglede za potražnju za metalom visoke provodljivosti. U narednih 10 godina to će biti izvor najmanje 10 miliona metričkih tona dodatne potrošnje, izračunala je „Trafigura“, a prenosi „Poslovni dnevnik“.
Otprilike trećinu nove potražnje generisaće sektor električnih vozila, napominje Grem Trejn, šef analize metala u ovoj švajcarskoj kompaniji.
„Ta trećina uključuje proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, a ostatak će ići na stvari kao što su automatizacija, industrijski kapitalni troškovi i sistemi za hlađenje centara podataka“, objasnio je Trejn.
Potražnja za bakrom će biti podstaknuta industrijalizacijom i urbanizacijom u zemljama u razvoju, posebno u Indiji, gde potrošnja po stanovniku trenutno iznosi svega pola kilograma, ističe on i dodaje da u Kini i razvijenim ekonomijama iznosi 10, odnosno sedam kilograma.
Ubrzana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini i oporavak kineske industrije već su podstakli potražnju za bakrom, koji se najviše koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.
Ovi faktori, u kombinaciji sa oskudnim snabdevanjem rafinisanim bakrom i koncentratom bakra, podigli su cene tog metala na Londonskoj berzi LME na najviši nivo u poslednje dve godine, blizu 10.000 dolara po toni.
Izvori u industriji bakra kažu da je rast cena delom posledica pada zaliha u skladištima registrovanim na LME, za čak 35 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, na 121.200 tona.
Dodatno povećanje cena bilo je uslovljeno i ograničenim snabdevanjem koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Kobra u Panami u vlasništvu kompanije „First Quantum’s Minerals“ i procene rudarskog giganta „Anglo Amerikena“ o smanjenoj proizvodnji ovog metala.
U takvim uslovima neki analitičari sada očekuju značajnu nestašicu na tržištu, od oko 26 miliona tona ove godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala