Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković iz Brisela: Nije bilo trojnog sastanka, Priština došla bez predloga /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da do trojnog sastnaka u Briselu nije ni došlo jer Priština nije došla sa predlogom, a odbila je svaki predlog srpske strane.
„Već je peti sastanak ovde, a mi se nismo pomerili“, rekao je Petković posle razgovora u Briselu.
On je naveo da je Beograd učino sve u nameri da pronađe rešenje, da je izašao sa konstruktivnim predlogom, ali da je sa druge strane Priština u Brisel došla bez predloga jer ne želi da pronađe rešenje o dinaru i platnom prometu na KiM.
„Izašli smo sa konstruktivnim predlogom koji su Brisel i Lajčak i njegov tim ocenio kao solidnu osnovu za nastavak razgovora čime smo pokazali da smo konstruktivna strana. Priština je u Brisel došla, a da nije donela nikakav komentar na ideje EU i to pokazuje da druga strana ne želi da se dogovora i da se pronađe rešenje“, kazao je Petković.
On je istakao da je potrebno hitno rešenje da ljudi koji rade na KiM mogu da podignu svoja primanja.
„Sa svim predlozima sa kojima izlazimo, Prištini to ne odgovara. Ona ovde donosi političke odluke sa ciljem da protera građane Srbije sa KiM. Da hoće rešenje, ono bi bilo doneto na prethodnom sastanku“, naveo je Petković.
Lajčak je, dodao je Petković, predlog Srbije ocenio kao konstruktivan.
„Ali Priština nije želela da ga prihvati. Sledeće nedelje imamo novu rundu i opet ćemo pokazati svu našu konstruktivnost, pa neka međunarodna zajednica vidi ko je taj koji je kriv i ko je pogazio osnovna prava Srbima na KiM. Glavni problem je to što će Priština odbiti sve ono što je predlog srpske strane“, rekao je Petković.
Petković je kazao da se kriza sa dinarom desila, jer je Lajčak krenuo sa razgovorima po pitanju formiranja ZSO.
„Imali smo nekoliko sastanaka gde smo krenuli da razgovaramo o statutu za formiranje ZSO sa stručnjacima iz EU. Oni su bili dobri i konstruktivni, kad je Priština videla da to ide ka pronalaženju rešenja za Statut ka formiranju ZSO, Kurti je ukinuo dinar da bi sad preokrenuo situaciju i stvorio humanitarnu katastrofu kojom su pogođeni svi Srbi. Sad se već pet sastanaka bavimo dinarom, umesto da govorimo o statutu i ZSO. Kurti je otvorio temu dinara da bi skrenuo fokus sa formiranja ZSO“, istakao je Petković.
Najavio je da će za sutra po povratku u Beograd da zakaže sastanak sa Kvintom, da im pokaže predloge Beograda, šta je Beograd uradio i da se vidi ko je kriv što do rešenja i dogovora opet nije došlo.
„Pokazaćemo predloge državama Kvinte, članicama EU, učinićemo sve što je do nas, a onda neka svi vide ko je taj ko ugrožava osnovna prava Srbima na KiM, a taj je Aljbin Kurti“, rekao je Petković.

„Priština širi laži, Kurti bi sad da zapali i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju“

Petković je rekao da Priština širi laži iz dana u dan, kao i da im nije bitno o čemu se radi, već da im je samo bitno da se napadnu Srbi, Srbija, predsednik Aleksandar Vučić“.
U tom smislu, naveo je, da lažu da su srpske vlasti uhapsile pet osoba, kao i da su zadržavali autobuse po 13 sati i držali narod bez hrane i lekova.
„Niko nikoga nije zaustavljao. To što imamo pojačanu kontrolu na granicama da bi zaštitili naš ustavni poredak i bezbednost svih na teritoriji centralne Srbiji, imamo pravo da radimo“, ukazao je Petković.
Navodeći da nije uhapšeno pet osoba, već da je zadržana samo jedna, Petković je upitao zašto se nije postavilo pitanje kada su prištinske vlasti uhapsile Srećka Sofornijevića, kada su upucali srpske dečake na Badnji dan, kada se blokira srpska roba, zaustavljaju srpski vernici i hodočasnici, zabranjuje ulaz srpskim sportistima, njemu kao glavnom pregovaraču.
„Sve to može, a kada Srbija sprovodi pojačanu kontrolu, onda je to problem i izmišlja se i laže da se skrene pažnja sa pitanja ukidanja dinara, izazivanja humanitarne katastrofe. Kurti je zapalio Kosovo, a sada bi da zapali i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, sve države u okruženju, ali Kosovo nije država, niti će ikada biti“, poručio je Petković.

Bisljimi: Predstavnici Beograda došli sa svojim predlogom

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je u Briselu, nakon razgovora o upotrebi dinara na KiM, da je na današnjem sastanku trebalo da se razgovara o predlogu specijalnog predstavika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da su predstavnici Beograda došli sa svojim predlogom.
Kako je saopšteno iz vlade privremenih prištinskih institucija, Bisljimi je današnji sastanak ocenio kao "beskoristan" i naveo da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom, želeći, kako tvrdi Bisljimi, da vrati situaciju na početnu tačku, prenosi Reporteri.
Prema rečima Bisljimija, predstavnici Prištine to nisu prihvatili, pa će na sledećem sastanku, kako tvrdi, razgovori biti usmereni isključivo na Lajčakov predlog.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala