- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketa, zapuщennaя iz kompleksa Kalibr. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboreni ukrajinski dronovi u Brjanskoj i Kurskoj oblasti; U Rabotinu podignuta zastava Rusije

Pratite nas
Ruske oružane snage pogodile su štab Oružanih snaga Ukrajine u području trga Kulikovo polje u centru Odese. Ruske protivvazdušne snage oborile su tokom noći šest bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine u četiri regiona zemlje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 01.05.2024
Ukrajinski mediji javljaju da je u Odesi izbio požar nakon napada ruskih snaga.
Kako je za Sputnjik saopštio koordinator ilegalnih proruskih snaga u Nikolajevu Sergej Lebedev, ruske snage pogodile su oko 22 sata skladište municije ukrajinske vojske u Kijevskom okrugu Odese.
22:24 01.05.2024
Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti. U napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz na svom Telegramu.
22:10 01.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
21:54 01.05.2024
21:43 01.05.2024
Jedan broj zapadnih partnera Ukrajine već je dostavio Kijevu oružje dugog dometa, dozvolivši mu da ga koristi za napade na Rusiju, izjavila je letonski ministar spoljnih poslova Bajba Braže.
„Postoje zemlje koje su Ukrajini već dale oružje, bez ovakvih ograničenja (da se ne izvode napadi na teritoriju Rusije)... Naravno, ne objavljuje se sve javno, čak je bolje da se to ne objavljuje do određenog vremena“, rekla je Braže u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu ukrajinskog portala „Evropska pravda“, odgovarajući na pitanje o uslovima pod kojima se Kijevu isporučuje oružje.
19:58 01.05.2024
Zgrada američkog Ministarstva finansija u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2024
SVET
SAD proširile spisak antiruskih sankcija
16:19 01.05.2024
Ruska vojska podigla je zastavu Rusije iznad sela Rabotino na orehovskom pravcu zaporoške linije fronta, saopštio je kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.
U Rabotinu su još ostala neka uporišta ukrajinskih snaga, dodao je Rogov za Sputnjik.
„Nastavljaju se borbe. Naši momci su stigli do severne periferije sela, gde se ranije nalazio neprijatelj, i podigli zastavu Ruske Federacije“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, iako su glavne snage ukrajinske vojske napustile Rabotino povlačeći se na nove već pripremljene položaje, neke od njih pokušavaju da održe makar minimalno prisustvo, pošto je selo glavno dostignuće Oružanih snaga Ukrajine za godinu dana pokušaja kontraofanzive na ovom delu fronta.
16:12 01.05.2024
Ruska vojska je razbila mit o superiornosti američkog naoružanja u svetu, izjavio je predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za suverenitet i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.
„Kirbi je prećutao s razlogom. ‘Atakams’ je nesumnjivo ozbiljno i strašno oružje, ali je naša vojska, uništavanjem američkih raketa i drugih vrsta oružja, razbila mit o superiornosti američkog oružja koje se dobro prodaje širom sveta“, rekao je Rogov za Sputnjik, komentarišući ovonedeljno saopštenje ruske vojske da je oboreno šest američkih operativno-taktičkih raketa „atakams“.
Prema njegovim rečima, „atakams“ neće za kijevski režim postati superoružje sposobno da preokrene tok borbenih dejstava.
U utorak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage prethodnog dana oborile šest operativno-taktičkih raketa američke proizvodnje „atakams“. Koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi kasnije je demantovao. Takođe je izbegao pitanje koliko su tačno raketa „atakams“ Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini.
15:00 01.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su oko 15,30 po lokalnom vremenu ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:53 01.05.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.
12:30 01.05.2024
Ruske trupe napale su položaje ukrajinske vojske na severnoj periferiji Harkova, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
„FAB (bomba) je doleteo, najverovatnije na Boljšoj Danilovke“, rekao je on.
Prema njegovim informacijama, tamo se i nalaze položaji ukrajinske vojske.
12:22 01.05.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije
▪Ruske trupe pogodile su štab operativne komande Oružanih snaga Ukrajine „Jug
▪Grupa Istok je zauzela zauzela povoljnije pozicije u svojoj zoni odgovornosti, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika;
▪Jedinice grupe „Jug“ zauzele su povoljnije položaje u DNR;
▪Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktičku situaciju i porazile jedinice tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ oko 30 vojnika;
▪Jedinice grupe Dnjepar su pogodile položaje dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporošoj i Hersonskoj oblasti.
10:48 01.05.2024
Prvi lovac F-16 pojaviće se u Ukrajini posle vaskrsa, saopštio je predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš.
Istovremeno, Jevlaš nije naveo tačan datum, istakavši da su se rokovi nekoliko puta menjali.
„Čekamo. Mi radimo sa onim što imamo... Kada prvi lovci stignu u Ukrajinu, saopštićemo“, dodao je on.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje krize u Ukrajini, direktno uvlači zemlje NATO-a u sukob..
09:43 01.05.2024
09:19 01.05.2024
Ruske oružane snage su pogodile hangar sa ukrajinskom vojnom tehnikom u Dmitrovki (Nikolajevska oblast), rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
„Očakov i okolina su bili malo granatirani. U Dmitrovki je pogođen hangar sa tehnikom. Lokalni kanali pišu da ′tamo ništa nije bilo′, ali mi u to baš i ne verujemo. To čega tamo ′nije bilo′ odvezili su kamionima“, rekao je sagovornik agencije.
On je takođe napomenuo da su u protekla 24 sata u susednom Očakovu pogođeni kampovi koje su Oružane snage Ukrajine koristile za smeštaj vojnika.
„Popodne 30. aprila pogođeni su objekti duž obale Očakova, gde su militanti bili razmešteni po raznim turističkim centrima“, naglasio je Lebedev.
07:16 01.05.2024
Ukrajinska vojska je koristila kasetnu municiju tokom granatiranja Gorlovke, gde su povređeni dete i žena, javlja dopisnik Sputnjika.
Meta napada bilo je stambeno naselje u Nikitovskom okrugu Gorlovke. U tom području se vidi mnogo malih kratera, tipičnih za upotrebu kasetne municije. Pronađeni su i odgovarajući fragmenti granata.
07:14 01.05.2024
„Protekle noći sprečen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako su istakli, dežurne snage PVO presrele su i uništile šest ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih tri nad teritorijom Voronješke oblasti, jednu nad Rjazanskom oblasti, jednu – nad teritorijom Belgorodske oblasti i još jednu nad teritorijom Kurske oblasti.
07:08 01.05.2024

„Tokom noći rakete su pale u centar grada. Odeski pokret otpora piše da su odjeknule tri eksplozije, druga veoma snažna u pravcu Kulikovog polja, gde se nalazi ukrajinski štab Jug“, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Kako je naveo, mnogo kola hitne pomoći je otišlo u tom pravcu. Sve oko Kulikovo polje je blokirala vojska. Između dva udara začula se raketa PVO, iz pravca Školskog aerodroma, zatim i slaba eksplozija.
Oko ponoći pogođen je grad Černomorsk (bivši Iljičevsk) u Odeskoj oblasti – pogođena je bočna strana luke, snažna eksplozija praćena detonacijom.
Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu administraciju i komunikacije Ukrajine. Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i javne ustanove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala