- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Međunarodni posmatrači izbora: Rusija je nacija sa jakom demokratijom, to će se ponovo dokazati

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Rusiji
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Hesus Faria Tortosa, poslanik Nacionalne skupštine Venecuele, međunarodni posmatrač na izborima za predsednika Rusije izjavio je za Sputnjik da se vodi velika bitka između istine – onoga što se može videti u Rusiji – i laži, koja je moćno oruđe Zapada, jer on upravlja mnogim resursima i medijima, što dovodi do važnih efekata i posledica po zemlju.
On je dodao da ništa neće zaustaviti napredak Rusije kao velike nacije kad su u pitanju izbori.

„Ovo je nacija sa stabilnom, veoma jakom demokratijom, koja iznova demonstrira svoju snagu na ovim izborima, koji se odvijaju u veoma specifičnim uslovima. Ovi izbori se održavaju u uslovima oštrih ekonomskih sankcija, koje su, uzgred, nelegitimne sa stanovišta međunarodnog prava i koje su imale za cilj upravo propast ruske ekonomije“, ocenio je posmatrač iz Venecuele.

On je istakao da što se tiče uništenja privrede Rusije, čak je i sam američki predsednik Džozef Bajden govorio o tome kao o svojoj politici, politici stručnjaka za intervencije, mešanje u pitanja naroda, o promeni vlasti, govorio je o tome obraćajući se velikoj državi (Rusiji).
„Prava je avantura ovo što oni rade, ali ovde će biti dokazano i moći ćemo ponovo da konstatujemo da postoji jaka demokratija, u kojoj su građani pozvani da učestvuju i možemo biti sigurni da će na ovim izborima biti zabeležena velika izlaznost i aktivno učešće u glasanju“, naglasio je Tortosa.
Posmatrač iz Burundija, predsednik Nacionalne skupštine Burundija Želaz Danijel Ndabirabe je, komentarišući tok predsedničkih izbora u Rusiji, rekao da je na njega poseban utisak ostavila procedura elektronskog glasanja.

„Pod velikim sam utiskom, jer su strahovi koje sam imao pre dolaska ovde, sada razvejani. Rekli su mi da postoji mogućnost elektronskog glasanja ili na papiru. Objasnili su mi kako funkcioniše elektronsko glasanje i, čestitam vam, ovo je uspeh. Moje prvo pitanje se odnosilo na vreme: koliko vremena je potrebno da osoba pokrene mehanizam, i, samim tim, identifikaciju. Video sam da to oduzima veoma malo vremena. Najvažnije je, da su mi rekli da to možete uraditi ili od kuće preko telefona ili dolaskom na biračko mesto i glasanjem u elektronskoj formi“, ispričao je Ndabirabe.

Prema njegovim rečima, to nije trajalo ni dva minuta, čime se štedi na vremenu i trudu. Pored toga, tu je i pitanje bezbednosti, rekao je on.

„Objasnili su mi da do sada nije bilo nikakvih primedbi na bezbednost elektronskog procesa i to je veliki uspeh, jer upravo to izaziva bojazan. Čestitam vam“, poručio je posmatrač iz Burundija.

Prethodno je predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Ela Pamfilova objavila da je 706 međunarodnih posmatrača iz 106 zemalja akreditovano na biračkim mestima povodom predsedničkih izbora u Rusiji.
Predsednički izbori u Rusiji biće održani od 15. do 17. marta. Glasači će birati među četiri predsednička kandidata. To su: Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov i Vladimir Putin.
Pogledajte i:
infografika izbori u inostranstvu kaver - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Gde glasaju Rusi na predsedničkim izborima u inostranstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala