- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sad se Amerika okomila i na Belorusiju

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici vojske Belorusije na vojnim vežbama
Pripadnici vojske Belorusije na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Iza pokušaja prebacivanja oružja i eksploziva na teritoriju Belorusije stoje Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici koji su se okomili na Belorusiju zato što je Minsk iskren i veran prijatelj Rusije. Njihov cilj je da destabilizuju situaciju u ovoj zemlji i unište Saveznu državu, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Kako je izjavio Aleksandar Volfovič, državni sekretar Saveta bezbednosti, postoje opasne kvalitativne promene u aktivnosti NATO-a.
„Sve ovo primorava Belorusiju i Rusiju da preduzmu nove aktivne mere strateškog odvraćanja, uključujući praktične korake za razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije“, izjavio je Voljfovič, dodajući da su narušene sve bezbednosne garancije koje je kolektivni Zapad nekada dao Rusiji i Belorusiji.

Amerikanci vode hibridni rat protiv Rusije i Belorusije

Andrej Koškin, ekspert Udruženja vojnih politikologa i šef katedre za političku analizu na Ruskom ekonomskom univerzitetu „Plehanov“, Amerikanci vode hibridni rat protiv Rusije i Belorusije.
„Oni, zajedno sa svojim saveznicima, među kojima su Poljaci, Ukrajinci i baltičke države, imaju jedan cilj – da unište Rusiju i Belorusiju, odnosno Saveznu državu. I zbog toga se ne isključuje mogućnost da iza ovih provokacija ne stoje specijalne službe saveznika SAD koje su spremne na bilo koji način da dokažu svoju odanost Vašingtonu. Njih finansira ili Brisel ili Vašington“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ovde se pre svega radi o specijalnim službama Ukrajine i predstavnicima baltičkih zemalja. One spremaju provokacije, ali pod dirigentskom palicom Velike Britanije, Centralne obaveštajne agencije i specijalnih službi NATO u evropskim državama, decidan je stručnjak.
Slično mišljenje deli i Konstantin Blohin, vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka koji ne isključuje mogućnost da Ukrajina, zajedno sa zapadnim obaveštajnim službama pokušava da naudi Rusiji i Belorusiji.
„Belorusija i Rusija su glavni problem za Zapad i Ukrajinu jer su ove zemlje deo Savezne države. Pored toga, Kijev i zapadne zemlje smatraju da Minsk navodno pomaže Moskvi u sprovođenju specijalne vojne operacije na teritoriji ukrajinske države. Stoga, na sve moguće načine pokušavaju da destabilizuju situaciju na teritoriji ove zemlje. I nije isključeno da ovim novim sabotažama ne bi uništili kritično važnu infrastrukturu Belorusije“, konstatuje naš sagovornik.

Okomili se na iskrenog prijatelja Rusije

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici okomili su se na Belorusiju zato što je ova zemlja veran i iskren prijatelj Rusije, objašnjava Blohin.
„Belorusija i Rusija imaju čvrste odnose. Minsk podržava Moskvu. Međutim, treba napomenuti da je pre nekoliko godina bilo pokušaja smene ražima u ovoj zemlji i svrgavanja sa vlasti beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Na njegovo mesto Amerikanci su želeli da postave svog kandidata“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Koškina, Amerikanci su želeli da Belorusiju pretvore u ono što je sada Ukrajina.
„Oni su imali cilj da u Belorusiji dođe do državnog udara kao i u Ukrajini. A zatim da ovu zemlju pretvore u državu koja će se boriti protiv Rusije. Međutim, nisu uspeli u tome. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se hrabro borio. I čak i zbog ovoga žele da kazne Beloruse“, naglašava stručnjak.

Rusija štiti Saveznu državu

Na pitanje kako će Rusija da zaštiti Saveznu državu od pretnji i provokacija, Blohin kaže da ruska država ne sedi skrštenih ruku. Prema njegovim rečima, ruske Oružane snage čuvaju ovu zemlju. Njihov glavni zadatak je da spreče moguće napade na Belorusiju iz Ukrajine, Poljske, ali i zemalja-članica NATO-a.
Voljfovič je dodao da u Belorusiji efikasno funkcioniše i sistem koji reaguje na terorističke akte i aktivnosti ilegalnih oružanih snaga.
Treba napomenuti da je predsednik Rusije Vladimir Putin 25. marta izjavio da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
Podsetimo, Komitet državne bezbednosti Belorusije sprečio je teroristički napad uoči 9. maja, izjavio je šef KGB-a Ivan Tertel.
„Ovi događaji su povezani, prema našim procenama, sa 9. majem. Pokušano je da se destabilizuje situacija. Šef države je upoznat sa ovim momentima“, izjavio je Tertel.
Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da su učestali slučajevi prodora diverzanata na teritoriju republike.
Viktor Orban i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Traži li Zelenski od Evrope oružje ili - vojnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala