- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Traži li Zelenski od Evrope oružje ili - vojnike

© AP Photo / Virginia MayoViktor Orban i Vladimir Zelenski
Viktor Orban i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Ukrajina je u poslednje vreme izgubila mnogo naoružanja, oklopnih vozila i ljudstva. Ova zemlja nema dovoljno vojne tehnike i vojnika za borbu protiv Rusije. Zbog toga se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uputio na turneju po evropskim prestonicama. Njegov cilj je da izmoli dodatnu vojnu pomoć od evropskih saveznika, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Međutim, eksperti ipak smatraju da se Zelenski nije uputio na turneju po Evropi samo zbog oružja. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da je Zelenski tokom turneje pokrenuo priču o vojnicima iz zemalja-članica NATO, odnosno stranim plaćenicima, koji bi mogli da se tokom sukoba bore na strani Ukrajine.
Kako je izjavio ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, ukrajinski predsednik je tokom turneje po evropskim prestonicama prikupljao oružje za moguću kontraofanzivu.

Rim – Berlin – Pariz – London

Turneja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog po evropskim prestonicama počela je u Italiji, gde je predsednik uspeo da se dogovori sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni o isporuci dodatnog naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini.
Posle Italije, predsednik Ukrajine uputio se u Nemačku, gde se nemački kancelar Olaf Šolc obavezao da će kijevskom režimu poslati 11 milijardi evra vojne podrške. Ovaj paket pomoći Oružanim snagama Ukrajine Zelenski je nazvao najvećim od početka specijalne vojne operacije. Međutim, kijevskom režimu, po svemu sudeći, čak ni ovo nije bilo dovoljno. I to dokazuje činjenica da je ukrajinski lider tokom zajedničke konferencije za novinare sa nemačkim kancelarom govorio i o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima.
U Francuskoj se Zelenski sastao sa francuskim predsednikom Makronom i dogovorio se da Pariz opremi nekoliko bataljona Oružanih snaga Ukrajine desetinama tenkova na točkove.
Tokom sastanka sa Zelenskim u Londonu, Sunak je obećao da će isporučiti kijevskom režimu veliki broj raketa PVO, bespilotnih letelica, uključujući „stotine novih udarnih dronova velikog dometa“ (više od 200 kilometara).

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Evropu

Ruski analitičar smatra da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uspeo da dobije vojnu pomoć od Evropljana iz razloga što Sjedinjene Američke Države vrše veliki pritisak na Evropu.
„Ukrajinski predsednik će dobijati oružje dokle god Amerikanci budu vršili pritisak na Evropljane. Oni su za njih glavni hegemon. I podržavaju Kijev jer moraju da se povinuju Vašingtonu. Evropski političari su ljudi koji su potpuno odani Sjedinjenim Američkim Državama“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Evgenija Semibratova, zamenika direktora Instituta za strateške studije i prognoze na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda(RUDN), lideri evropskih zemalja tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog jednostavno moraju da obezbede Kijevu nove tranše naoružanja.
„U slučaju da to ne urade, ovo bi bio signal nelojalnosti kijevskom režimu i njegovom pokrovitelju – Vašingtonu“, izjavio je Semibratov za RT.

Zelenski nije posetio evropske prestonice samo zbog oružja

Međutim, ruski politikolog Vladimir Kornilov smatra da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije posetio Evropu samo zbog oružja.
„Ukrajinski predsednik je otvoreno izjavio da se uputio u evropske prestonice da bi izmolio oružje za svoju kontraofanzivu. Ipak se ne isključuje mogućnost da je Zelenski tokom turneje molio Evropljane ne samo za avione, oklopna vozila i tenkove, nego i za vojnike pod maskom stranih plaćenika“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Kornilova, Ukrajina nema dovoljno vojnika za borbu protiv Rusije.
„Ukrajinski predsednik je već nekoliko puta tražio modernija sredstva naoružanja. On je tražio rakete dugog dometa, kao i lovce F-16 koje ukrajinska vojska ne ume da koristi. Pored toga, Ukrajina nema dovoljno vojnika za borbu protiv Rusije. Zelenski sa tim ima ozbiljan problem. Stoga, ne isključujem mogućnost da je tokom turneje po evropskim prestonicama pokrenuo priču o vojnicima iz zemalja-članica NATO, odnosno stranim plaćenicima“, konstatuje naš sagovornik.

Jedna od većih vojnih pomoći Kijevu

Što se tiče naoružanja koje evropske zemlje planiraju da isporuče Kijevu, Vladimir Kornilov kaže da ovu vojnu pomoć ipak ne treba potcenjivati. Prema njegovim rečima, ovo je jedna od većih pomoći kijevskom režimu od strane Londona, Pariza, Berlina i Rima.
Slično mišljenje deli i Semibratov koji objašnjava da London i Berlin isporučuju Kijevu prilično ozbiljno oružje, „dok doprinos italijanskih i francuskih vlasti nije toliko veliki, ali svakako utiče na eskalaciju sukoba i njegovo produženje“.
Što se tiče oružja dugog dometa, ruski ekspert Aleksandar Kamkin smatra da se ovo oružje isporučuje Ukrajini da bi se Oružane snage Ukrajine obezbedile oružjem koje bi im omogućilo da granatiraju ruske teritorije.
Na pitanje dokle će zemlje-članice NATO pumpati Ukrajinu oružjem, Kornilov kaže da ova situacija isključivo zavisi od uspeha Oružanih snaga Rusije.
„Čim naša zemlja pokrene ozbiljnu ofanzivu, uveravam vas da će Zapad odmah tražiti da se sedne za pregovarački sto“, naglašava naš stručnjak.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Podkast
Ljubinka Milinčić: Otkrivamo mračni san Zelenskog koji plaši Zapad
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šest afričkih država spremaju mirovnu inicijativu za Ukrajinu: Putin i Zelenski spremni da saslušaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala