- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tajni dokumenti Pentagona otkrili detalje incidenta u kojem je britanski avion bio "umalo oboren"

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski bombarderi Tu-22M3 lete iznad Crnog mora
Ruski bombarderi Tu-22M3 lete iznad Crnog mora - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Vašington post, pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona, tvrdi da su ruski lovci Su-27 umalo oborili izviđački avion britanskog Ratnog vazduhoplovstva RC-135 Rivet Joint iznad Crnog mora u jesen 2022. godine.
"Ruski lovac umalo je oborio britanski izviđački avion prošle godine... Incident je bio značajniji nego što je prvobitno obelodanjeno i mogao je direktno da uvuče SAD i njihove saveznike iz NATO u rat u Ukrajini", navodi list.
Kako je ranije aopštio ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, „nenaoružani izviđački avion RC-135 River Joint izvodio je 29. septembra rutinsku patrolu iznad Crnog mora kada su ga presrela dva borbena ruska lovca Su-27. Međutim, tokom presretanja, jedan od lovaca Su-27 ispalio je projektil u blizini aviona RC-135 River Joint bez vizuelnog kontakta sa metom“. On je dodao da je o incidentu razgovarao direktno sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, te da je provera koju su obavile ruske vlasti pokazala da je Su-27 greškom ispalio raketu.
Za razliku od ministra odbrane Velike Britanije, koji nije ukazao na rizik od obaranja britanske letelice, dokumenti Pentagona opisuju događaj kao incident u kojem je RC-135 bio "skoro oboren".
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
RUSIJA
Šojgu razgovarao sa britanskim ministrom odbrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala