- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem buk M2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO U Odesi uništeno skladište zapadnog oružja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 802. Ruski PVO sistemi su u subotu iznad Krima oborili četiri rakete „atakams“. U napadima na Harkov ruske snage su uništile skladište ukrajinskih dronova. Visoko precizna raketa „krasnopolj“ uništila je ukrajinski tenk „abrams“. Ukrajinske snage intenzivirale napade dronovima u Hersonskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:17 05.05.2024
"Nadamo se da će se mir i stabilnost uskoro vratiti u Evropu. Nameravamo da sarađujemo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rešavanje krize", napisao je kineski lider Si Đinping u članku za Figaro.
Đinping je u nedelju doputovao u državnu posetu Francuskoj.
17:16 05.05.2024
Švajcarska je pozvala papu Franju na mirovnu konferenciju o Ukrajini, koja će biti održana od 15. i 16. juna u Burgenštoku, rekla je predsednica te zemlje Viola Amherd u intervjuu za Blik.
„Pozvali smo Svetu Stolicu. Vatikan se veoma pozitivno odnose prema pitanju mirovne konferencije“, rekla je ona.
Amherd je 4. maja posetila Italiju i Vatikan. Ona je na sastanku sa papom, kako je rekla predsednica, razgovarala o sukobu u Ukrajini i situaciji u drugim žarištima sveta. Pored toga, sastala se sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Parolinom (šefom izvršne vlasti države). Amherd je napisala na Iksu da je sa njim razgovarala i o mirovnom samitu u Burgenstoku, situaciji u Ukrajini, kao i krizama na Bliskom istoku i Sudanu.
Inače, Rusija nije pozvana na ovu konferenciju i neće priznati njene rezultate.
16:12 05.05.2024
Eksplozija je odjeknula u Poltavi, u centralnoj Ukrajini.
14:18 05.05.2024
Lukašenko: Nadam se miru u maju
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je uverenje u postizanje mira u Ukrajini i obnavljanje jedinstva beloruskog, ruskog i ukrajinskog naroda, prenosi agencija Belta.
„Apsolutno sam uveren da ćemo se svojim molitvama vratiti u vremena kada će naši narodi biti zajedno. Zaista se nadamo da će ovaj svetli mesec maj dati mir našem bratskom narodu. I ponovo ćemo slaviti sve praznike na obalama Dnjepra, kao što je to bilo i ranije“, rekao je Lukašenko tokom vaskršnje posete hrama Svetog Ilije u Orši.
Lukašenko je dodao da su „naša reka Dnjepar i ovaj hram uvek ujedinjavali naše narode“.
„Ovo je veoma stari hram. Nemamo mnogo takvih u Belorusiji. I od tada, pa i ranije, ova reka i ovaj hram spajali su tri slovenska naroda – Ruse, Ukrajince i nas Beloruse“, istakao je predsednik Belorusije.
13:32 05.05.2024
Ruski tenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Pašće do leta“: Novi ciljevi ruske vojske ─ Časov Jar i Kupjansk
12:39 05.05.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
12:29 05.05.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 20 ukrajinskih dronova i dve navođene bombe „hamer“;
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su uništile: skladište raketnog naoružanja zapadne proizvodnje na području grada Odese, kao i radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-19 kod sela Kozjutovka u Harkovskoj oblasti. Osim toga, uništeno je skladište goriva Zajedničkog centra za logističku podršku Oružanih snaga Ukrajine, pogoni za proizvodnju raketnog goriva, kao i naoružanja za bespilotne letelice, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 108 okruga;
Grupa snaga „Zapad“ poboljšala je položaje na prednjem delu fronta i odbila šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 305 vojnika i dva oklopna vozila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, samohodna haubica „gvozdika“, četiri haubice D-30 i artiljerijsko oruđe M119;
Grupa „Dnjepar“ je tokom prethodnog dana uništila koncentrisanje žive sile tri ukrajinske brigade i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 45 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „paladin“, haubicu M777 i haubicu D-30;
Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 135 vojnika. Uništena su tri kamioneta, haubica FH-70, haubica „msta B“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;
Južna grupa snaga zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 290 vojnika. Uništena su dva automobila, haubica M777, tri haubice D-30, samohodna haubica „gvozdika“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;
Grupa snaga „Centar“ potpuno je oslobodila mesto Očeretino u DNR i poboljšala taktičke položaje. Ukrajinske snage izgubile su do 380 vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk „abrams“, dva borbena vozila pešadije, od kojih jedan „bredli“, oklopno vozilo i tri kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, laka haubica M102, haubica D-20, samohodno oruđe „gvozdika“ i haubica D-30.
11:37 05.05.2024
Državljani Ukrajine pokušavaju da pobegnu iz zemlje tranzitnim putem u Odeskoj oblasti koji prolazi kroz selo Palanka u Moldaviji, pri čemu automobile ostavljaju na samom auto-putu, saopštio je predstavnik ukrajinske Državne pogranične službe Andrej Demčenko.
Demčenko je dodao da pogranična služba čini sve da spreči takve pokušaje, sarađujući sa moldavskim kolegama.
11:24 05.05.2024
10:36 05.05.2024
Nakon pada Časova Jara, položaji ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu biće ugroženi, piše „Independent“.
„Ako ruska vojska preuzme kontrolu nad ovim gradom, njihova artiljerija na uzvišenjima Časovog Jara slobodno će vršiti udare na ukrajinsku vojsku u Kramatorsku, Slavjansku, Konstantinovki i Družkovki“, navodi se u članku.
Takođe se primećuje da će oslobađanje grada omogućiti da se Rusija približi punoj kontroli nad Donjeckom oblasti.
09:29 05.05.2024
Odlaganje izdvajanja vojne pomoći Ukrajini, nedavno odobrene u Vašingtonu, skupo je koštalo Kijev, piše „Gardijan“.
„Šestomesečno kašnjenje u pružanju američke vojne pomoći... skupo je koštalo Ukrajinu. Ono je omogućilo Rusiji da preuzme stratešku inicijativu nakon neuspeha kontraofanzive Kijeva prošlog leta“, navodi list.
U tekstu se napominje da, iako su prve partije artiljerijskih granata i raketa dugog dometa već stigle u Ukrajinu u okviru novog paketa pomoći, biće potrebno nekoliko nedelja da naoružanje i tehnika u velikim količinama stigne na liniju fronta.
09:25 05.05.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
08:01 05.05.2024
Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan  - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki diplomata: Pomoć Kijevu neće sprečiti uspehe Rusije na frontu
07:06 05.05.2024
Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište municije i vojnu bazu ukrajinske vojske u regionu Nova Bavarska u Harkovu, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.
07:02 05.05.2024
U crkvama u Marijupolju, Lugansku i Hersonskoj oblasti u ponoć su održane uskršnje službe.
07:00 05.05.2024
Načelnik ukrajinske Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergej Lisak saopštio je da je u eksplozijama u Dnjepropetrovsku oštećeno nekoliko infrastrukturnih objekata, a zabeleženi su i požari.
06:59 05.05.2024
Ukrajinske snage intenzivirale su napade dronovima na gradove i sela u Hersonskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik senator iz regiona Igor Kastjukevič.
„U poslednje vreme u Hersonskoj oblasti je intenziviran rad dronova Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte na levoj obali i infrastrukturi energetskog kompleksa“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala