- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking će oštro odgovoriti Vašingtonu i Tajpeju na provokaciju u Kaliforniji

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuŠefica tajvanske administracije Cai Ingven i predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti na sastanku u Kafliforniji
Šefica tajvanske administracije Cai Ingven i predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti na sastanku u Kafliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Republikanci i demokrate u SAD nadmeću se ko će biti strožiji prema Kini. Bajdenova administracija je nekompetentna kada je u pitanju razvijanje veza sa Kinom. Američka prodaja oružja Tajvanu neće promeniti odnos snaga između ostrva i kopna. Odgovor Kine na sastanak u Kaliforniji mogao bi da usledi u bilo kom trenutku i u bilo kom obliku.
Sastanak predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija i šefice administracije Tajvana Cai Ingvena nanosi ozbiljnu štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine. Kina oštro protestuje protiv toga i osuđuje ovaj potez. Tajvansko pitanje je „prva crvena linija“ koju SAD ne smeju da pređu u odnosima sa Kinom. Kina će preduzeti odlučne mere da kazni separatiste na Tajvanu. Postupci tajvanske administracije mogli bi da podstaknu ostrvo na opasnu ivicu rata. Kineska vojska će zadržati visok stepen borbene gotovosti za zaštitu nacionalnog suvereniteta u Tajvanskom moreuzu. To je prva reakcija kineskih zvaničnika na diplomatskom, administrativnom i vojnom nivou na sastanak predsednika američkog Predstavničkog doma Kevina Makartija sa šeficom kabineta Tajvana Cai Ingvenom u Kaliforniji.
Cai Ingven ocenila je sastanak sa američkim kongresmenima kao znak da ostrvo „nije izolovano“ na međunarodnoj sceni. O tome je, između ostalog, govorila i tokom nedavnih razgovora sa liderima Gvatemale i Belizea. Predsedavajući Predstavničkog doma je, sa svoje strane, sastanak nazvao „plodotvornim“, ali nije potvrdio ovu ocenu konkretnim činjenicama. Njegova izjava o podršku demokratiji na Tajvanu i jačanjem saradnje je standardna retorika za protajvanske zapadne političare.
Ovakvi sastanci nisu održani u Sjedinjenim Američkim Državama od prekida diplomatskih odnosa sa tajvanskom stranom 1979. godine. Istovremeno, po sadržaju i izgledu sastanak je ličio na običan politički piar, primetio je za Sputnjik zamenik direktora Instituta za svetsku ekonomiju međunarodnu saradnju Ruske akademije nauka „Primakov“ Aleksandar Lomanov.
„Sastanak Cai Ingven sa Makartijem održan je u prostorijama predsedničke biblioteke 'Ronald Regan'. Govorili su i fotografisali se ispred predsedničkog aviona u kojem su leteli američki predsednici, a koji je deo muzejske postavke. Bilo je moguće pronaći razne opcije za prelepe fotografije, ali izjave i slike ispred predsedničkog aviona očigledno je trebalo da stvore neku iluziju zvanične prirode sastanka. Inače, tokom prošlogodišnjeg putovanja u Tajpej, Nensi Pelosi je doletela na ostrvo specijalnim avionom, iako se, naravno, nalazi na znatno nižoj funkciji“, objasnio je Lomanov.
Kineski predsednik Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
SVET
Si Đinping: Kina mora da se suprotstavi mešanju spoljnih sila po pitanju Tajvana
Zapravo, sam sastanak trećeg lica američke hijerarhije sa šeficom tajvanske administracije, uključujući i njegovu izjavu o potrebi da se nastavi sa prodajom oružja Tajvanu, bio je ozbiljna provokacija protiv kontinentalne Kine. Ali upotreba takvog metoda za obuzdavanje i pritisak na Kinu nije pokazivanje snage, već slabosti Sjedinjenih Američkih Država, smatra kineski stručnjak za aktuelna pitanja odnosa između dve strane Tajvanskog moreuza Bi Dijanlong.
„Američki republikanci i demokrate odavno se nadmeću u surovosti svoje politike prema Kini. Nijedna strana ne želi da bude optužena da je slaba prema Kini. To se dešava u svetlu slabljenja ukupnog potencijala Sjedinjenih Američkih Država, kojima je teško da se takmiče i porede sa Kinom u konstruktivnom razvoju. Stoga, oni mogu samo da koriste metode obuzdavanja i pritiska na Kinu da bi smanjili jaz u razvoju između dve zemlje“, objasnio je on za Sputnjik.
On smatra da će nekompetentnost politike Bajdenove administracije prema Kini neminovno dovesti do eskalacije konfrontacije između strana Tajvanskog moreuza i kao posledica dalje napetosti u kinesko-američkim odnosima.
„Bajdenov tim u uslovima unutrašnjih i spoljnih poteškoća nije u stanju da planira i oblikuje politiku prema Kini koja promoviše razvoj bilateralnih odnosa. Vidimo da se SAD nadaju da će postići sastanak lidera Kine i SAD. Tokom Cainog tranzitnog zaustavljanja na američkom tlu na putu za Latinsku Ameriku, SAD su preduzele određene mere da bi što manje ljutile Kinu. Nije bilo, na primer, 'tranzitnog' brifinga Cai Ingven, a sastanak bivšeg državnog sekretara Pompea sa njom nije bio javan. Sastanak Cai Ingven i Makartija imao je formu otvorenog sastanka, što ukazuje na pokušaj da se smanji intenzitet kineske reakcije. Očigledno je da Bajdenova administracija namerava da izbegne pogoršanje kinesko-američkih odnosa. U međuvremenu, izvesno je da Bajden nije imao načina da spreči njihov susret. Sudeći po rezultatima, to će neizbežno dovesti do daljih tenzija u kinesko-američkim odnosima i pogoršati konfrontaciju između dve obale Tajvanskog moreuza“, ocenio je Bi Dijanlong.
Potrebu da se nastave isporuke američkog oružja Tajvanu Makarti je objasnio time što je to proverena strategija obuzdavanja rata. Ovakav američkim pristup već je donosio mnogo nevolja savremenom svetu, smatra Lomanov.
„Iz nekog razloga, Amerikancima se čini da što više američkog oružja bude isporučeno u bilo koje nestabilno područje sveta, to će tamo biti bolje. U ovom slučaju, Tajvan sigurno neće imati koristi od toga, jer nikakve američke isporuke nikada neće učiniti vojni potencijal ostrva uporedivim sa odbrambenim sposobnostima kontinentalne Kine. Pitanje je u kojoj meri je tajvanska elita, tajvansko društvo, spremno da poveruje u ovu iluziju da je zaštićena američkim oružjem. Uostalom, većina njih svakako vidi taj nesrazmeran odnos snaga, ali im se čini da uz oružje kupuju naklonost i političku podršku Amerike“, ocenio je Lomanov.
Bi Dijanlong smatra da bi odgovoro Kine na sastanak u Kaliforniji mogao doći u bilo kom trenutku.
„Kontinentalna Kina izdala je strogo upozorenje vlastima SAD i Tajvana, ali ne namerava odmah da preduzima odlučnije kontramere, jer uvek izlazi sa mirovnim inicijativama. Međutim, u trenutnoj situaciji Kina ima moralne osnove da sprovede kontramere u bilo kom trenutku i u bilo kom obliku. Sledeći korak Kine zavisi od nastavka dogovora između SAD i Tajvana. Ovaj incident je takođe pojačao razočaranje na kopnu zbog američkih dejstava koja su daleko od želje da se reši pitanje Tajvana i ometa njegovo rešavanje. Peking će ubuduće odlučivati o pitanjima koja se odnose na obe strane Tajvanskog moreuza po sopstvenom nahođenju“, naglasio je kineski ekspert.
Kineska ambasada u Vašingtonu je uoči očekivane „tranzitne“ posete Cai Ingven upozorila članove Kongresa u mejlu da se ne sastaju sa šeficom tajvanske administracije, nazvavši to „direktnom provokacijom“. Međutim, ne samo da su se Cai Ingven i Makarti sastali, već je bukvalno nekoliko sati nakon upozorenja kineske ambasade dvostranačka američka delegacija, predvođena predsedavajućim odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Majklom Makolom (Teksas), doputovala u zakazanu posetu Tajpeju.
Pre dolaska Cai Ingven u Kaliforniju, objavljeno je i da će se kancelarija predstavništva Tajvana u Los Anđelesu sledeće godine preseliti u novu zgradu. Zgrada se gradi specijalno za Tajpej i koštaće milijardu dolara. Ovaj samostalni objekat zameniće prostorije koje je tajvanska kancelarija iznajmljivala tri decenije.
Si Đinping u poseti Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SVET
Si: Nema ustupaka po pitanju Tajvana, takva očekivanja su pusti snovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala