- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si: Nema ustupaka po pitanju Tajvana, takva očekivanja su pusti snovi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSi Đinping u poseti Rusiji
Si Đinping u poseti Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Bilo čija očekivanja da će Kine učiniti neke ustupke kada je reč o Tajvanu su pusti snovi, poručio je predsednik Kine Si Đinping tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
„Tajvansko pitanje je u centru suštinskih interesa Kine, vlada Kine i kineski narod nikada se neće složiti sa onima koji se bave spekulacijama oko pitanja jedne Kine. Sva očekivanja da Kina načini ustupke po pitanju Tajvana su pusti snovi i svako ko to očekuje nanosi štetu samom sebi“, rekao je Si.
Podsetimo, tenzije u odnosima između Vašingtona i Pekinga su postale izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

Saradnja sa EU prioritet

Kineski lider je rekao da je razvoj odnosa sa EU prioritet kineske diplomatije.
"Kina je uvek gledala na EU kao na stratešku snagu na međunarodnoj sceni, a razvoj odnosa sa EU smatrala je prioritetnim pravcem kineske diplomatije", naglasio je Si i dodao da je spreman da nastavi dobru tradiciju podrške tesnim vezama sa EU i jačanju uzajamnog poverenja.
Emanuel Makron i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
RUSIJA
Sastanak u Pekingu: Makron pozvao Si Đinpinga da „urazumi Rusiju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala