Grci odlažu Vaskrs za 26. maj

CC0 / Pixabay / Grčka pravoslavna crkva
Grčka pravoslavna crkva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka crkva namerava da prenese praznovanje Uskrsa u noći između 26.i 27. maja do kada se nadaju da će crkva biti ponovo otvorena.

Svešteni Sinod održao je 1. aprila videozasedanje sa kog je pozvao vernike da se striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti, da ostanu kod kuće, a pošto nije moguće prisustvo liturgiji ni pričešće na Uskrsa, pozivao vernike da pojačaju svoje molitve i sazdaju oltar u svojimsrcima a da potom Uskrs praznuju u noći između 26. i 27. maja.

„Želimo i molimo se da opasnost uskoro prođe, tako da svi mi (sveštenstvo i narod) možemo biti počastvovani da zajedno proslavimo Svetlo Vaskrsenje Gospoda našeg uz prazničnu nedeljnu službu na dan Odanija velikog praznika Pashe, odnosno u ponoć od utorka, 26. maja do srede, 27. maja 2020.“

Sinod je zatražio od države da dozvoli da se službe savršavaju u crkvama i manastirima tokom Stradalne sedmice i na dan Vaskrsa, čak i ako vernici ne mogu prisustvovati.

Arhijereji su odlučili da prilože 163.941 američkih dolara (150.000 evra) za borbu protiv virusa korona, pri čemu su članovi Sinoda priložili deo svojih primanja i pozvali ostale arhijereje Grčke Crkve da da im se pridruže.

Sinod je doneo odluku kojom ne dozvoljava ni jednom svešteničkom, manastirskom ili crkvenom delatniku da daje bilo kakve izjave ili nastupa u medijima po pitanju virusa korona. Mitropolit Nafpakta  Jerotej (Vlahos), koji je poslednjih godina bio portparol Sinoda za medije, jedini je arhijerej koji je ovlašćen da daje izjave medijima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala