- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: U Evropi nastupila kriza u snabdevanju municijom zbog sukoba u Ukrajini

© Sputnik / RIA NovostiMunicija za helikoptere ruskih vojno-kosmičkih snaga u Ukrajini
Municija za helikoptere ruskih vojno-kosmičkih snaga u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Konflikt u Ukrajini je izazvao krizu u isporukama municije u Evropu, s obzirom na to da proizvođači oružja nastoje da dopune nacionalne rezerve država i obezbede isporuke oružja Kijevu, piše list „Fajnenšnal tajms“.
Prema podacima lista, rekordni zahtevi za isporukama municije stvaraju veliki teret za industrijske kapacitete Evrope. Prema procenama eksperata, Ukrajini je dnevno potrebno više od pet hiljada granata, koliko jedna manja evropska zemlja naručuje na godišnjem nivou. Isporuka naoružanja je otežana i zbog nedostatka sirovina i malih kapaciteta za proizvodnju.
Generalni direktor norveško-finske kompanije „Namo“ Morten Brandtseg je izjavio da je broj zahteva za isporuku nekih komponenti toliko veliki da su rokovi za isporuku od nekoliko meseci do nekoliko godina. Kako bi odgovorile na veliku potražnju i smanjile vreme proizvodnje i isporuke municije, mnoge kompanije su povećale broj smena i zaposlile više ljudi.
Nemačka kompanija „Reinmetal“ planira izgradnju nove fabrike u Mađarskoj, kao i ponovno otvaranje fabrika koje su ranije zatvorene.
Isporučioci sirovina i komponenti za municiju navode da njihovi klijenti traže da se proizvodnja nekih materijala poveća za 100-200 odsto, mada direktori kompanija tvrde da je to nemoguće uraditi u kratkom roku.
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija u UN upozorava: Zapadne zemlje stvaraju rizik od sukoba nuklearnih sila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala