Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Članstvo Prištine u Savetu Evrope nije na dnevom redu ni ove nedelje

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Komitet ministara Saveta Evrope aplikaciju tzv. Kosova za članstvo u toj organizaciji nije uvrstio u dnevni red ni ovonedeljnog sastanka, koji će biti održan u sredu, izjavila je ambasador Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu Aleksandra Đurović.
„Zahtev Prištine nije u nacrtu dnevnog reda za naredni sastanak, danas podeljenom državama članicama na nivou ambasadora o kojem će se raspravljati u sredu“, rekla je Đurovićeva za Tanjug.
Ona je napomenula i da uvek postoji mogućnost da se taj zahtev uvrsti u dnevni red, jer se on utvrđuje kroz prvu tačku, ali je izrazila uverenje da do toga neće doći.
Zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije se našao na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara ni 1. februara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda nije predložila da se ta tačka stavi na dnevni red.
Đurovićeva je ranije rekla za Tanjug da su 18. januara imali raspravu o tom pitanju kada je došlo do izražaja da ne postoji jedinstven stav zemalja-članica i da postoje različiti pogledi oko perioda kada bi zahtev Prištine mogao da se nađe na dnevnom redu.
Đurovićeva je tada dodala da su se u tom periodu od dve nedelje videle promene stava nekih najznačajnijih zemalja, u ovom slučaju zemalja Kvinte.
Kosovo je 12. maja zvanično apliciralo za članstvo u SE - najvećoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima na starom kontinetnu.
Prema pravilima Saveta Evrope, jedan od kriterijuma za članstvo je da pristanak daju države-članice dvotrećinskom većinom. To bi značilo da 31 od 46 država glasa za. U Savetu Evrope je 36 zemalja-članica koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
SRBIJA
Velika Britanija pozvala na prijem tzv. Kosova u Savet Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala