- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan i NATO jačaju saradnju: Tokio osniva specijalno predstavništvo pri Alijansi

© AFP 2023 / Toru HanaiZastavice NATO-a i Japana
Zastavice NATO-a i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Japan namerava da formira zasebno predstavništvo pri NATO-u, saopštio je premijer Japana Fumio Kišida nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji boravi u poseti Japanu.

„Japan formira nezavisno predstavništvo pri NATO-u. Razmatramo pitanje redovnog učešća na sednicama Severnoatlantskog saveta i sastancima načelnika štabova Alijanse“, rekao je japanski premijer.

U saopštenju objavljenom nakon sastanka Kišide i Stoltenberga navodi se da će Japan i NATO intenzivirati napore na razmeni informacija. Takođe se pozdravlja „namera Japana da redovno učestvuje na sastancima Severnoatlantskog saveta i sednicama načelnika štabova“.
Japan u poslednje vreme aktivno širi saradnju sa Severnoatlantskom alijansom. Kišida je prvi japanski premijer koji je prisustvovao samitu NATO-a (prošle godine). Nakon toga je japansko Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da formira nezavisno predstavništvo pri NATO-u, odnosno da ga odvoji od svoje ambasade u Briselu i time povisi status misije.
Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da SAD i NATO pokušavaju da militarizuju azijsko-pacifički region, te da Alijansa želi da preuzme vodeću ulogu.
Jens Stoltenberg u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SVET
Operacija Daleki istok: Stoltenberg plaši Japan Rusijom, NATO cilja Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala