- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadu da bude jasno: Donbas može da postane velika grobnica za njihove tenkove /video/

© AP Photo / Polish Defense MinistryTenkovi leopard 2
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
Simbolično je bilo važno da se Nemci prvi obavežu na slanje tenkova, ali svi treba da znaju da odluka o slanju ofanzivnog naoružanja na front vodi ka dramatičnoj eskalaciji celog sukoba. Zapadnim silama treba da, zbog prethodnog iskustva sa Rusima, bude jasno da Donbas može da postane grobnica „leoparda 2“.
Ovako slanje zapadnih tenkova na sama ruska vrata komentariše Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Iako se pravi ta nova tenkovska koalicija, naš sagovornik smatra da ona neće promeniti situaciju na terenu u narednih nekoliko nedelja, pa čak i u narednih nekoliko meseci.
„Bez obzira na to, treba naglasiti da je ventil odvrnut - sve ono što su bile crvene linije pre par meseci, sada je pregaženo. Prvo su tvrdili da neće poslati „hajmarse“ pa su ih poslali, tako je bilo i sa „patriotama“, a evo sada i sa tenkovima. Sledeći će biti avioni i podmornice. Gde je kraj svemu tome?“

Donbas može da postane grobnica „leoparda 2“

To su sve potezi, smatra naš sagovornik, koji su u perspektivi veoma opasni. Na pitanje, šta Ukrajini znači nekoliko stotina tenkova kada znamo da je do sada uništeno preko sedam i po hiljada, Mitić kaže da je ta informacija bitna, pre svega, za zapadni narativ i njihove medije.
„I „leopard 2“ i „abrams M1“ i „čelendžer 2“ su napredniji tenkovi, to su glavni borbeni tenkovi, ali se zaboravlja koliko naoružanja je već uništeno. S jedne strane, možda ćemo u Donbasu imati grobnicu „leoparda“ što za rusku stranu neće biti tako loše - moći će da ispita svoje najnovije naoružanje, da vidi i kakvo im je protivtenkovsko, jer su „leopardi“ vrlo kvalitetni tenkovi ali imaju i slabe tačke koje smo mogli da vidimo u nekim od prethodnih sukoba u Siriji i Avganistanu“, smatra on.

Zapadni stručnjaci ne gaje nade kao političari

Postoji velika verovatnoća, dodaje Mitić, da dobar deo tenkova bude uništen ali sve ima i jedan psihološki aspekt ohrabrivanja. On podseća da smo svedoci priče koja se forsira od samita do samita zapadnih zemalja NATO-a, EU i Davosa, gde se stalno ponavlja fraza „mi ćemo pomagati Ukrajini do kraja, zauvek, večno sve dok ne pobede“.
To, kaže naš sagovornik, znači da ni oni ne vide neku perspektivu i rešenje, odnosno smatraju da Ukrajinci mogu da ginu, a da će im oni slati naoružanje. Tome u prilog ide i poslednja izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je oružje put do mira.
„U „Forin afersu“ sam pročitao članak u kojem su pitali između 30 i 40 američkih stručnjaka iz međunarodnih odnosa i bezbednosnih nauka o tome da li vide da će Ukrajina morati na kraju da ustupi i neke teritorijalne koncesije. Iako žele da Rusija bude poražena, vrlo malo njih vidi perspektivu da će Ukrajina na kraju uspeti da povrati ono što je izgubila“.
Čini mi se da postoji malo realniji pogled među stručnjacima u odnosu na sam medijski politički establišment, kaže Mitić.

Zašto građani ćute

Ipak, dodaje Mitić, u svemu ovome izostaje gromoglasan protest građana u zemljama koje šalju naoružanje Ukrajini.
„Glasovi koji se suprotstavljaju ratu su se uopšte ne čuju ili su retko poput onih od poslanika AFD-a u nemačkom parlamentu“.
Svako ko se suprotstavlja, kaže Mitić, tretira se kao neka vrsta saradnika Putinovog režima i u takvim uslovima poništavanja svega ruskog u mejn strim medijima ne možete da plasirate neku priču koja je drugačija.
„Možete to da uradite jednom ili dva puta ali vas kasnije više neće zvati i to je jako opasno. To je kraj liberalne demokratije, pod uslovom da su oni uopšte tu liberalnu demokratiju shvatili na način na koji je to trebalo da se shvati. Sve ovo što se dešava u Evropi sa urušavanjem slobode medija, sa zabranom svega ruskog i ruskih medija - oni su pucali sami sebi u noge. Odrekli su se tih nekih osnovnih vrednosti za koje su se zalagali i na kojima su navodno počivali“, rekao je Mitić.
Isporuka nemačkih tenkova Ukrajini bila je i tema emisije glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić:
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Nemačka zver“ ili „ranjivi džin“: Sve o tenku „leopard 2“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala