- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Skladišta puna: Pelet će biti jeftiniji? Cena drva pala drastično

CC0 / Rixabay / Pelet
Pelet - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Za pet dana ističe uredba o ograničenju cene peleta, ali nema opasnosti da će ovaj energent poskupeti, već pre može biti jeftiniji od trenutnih 38.000 dinara za tonu. Cene drva su u padu zbog zasićenosti tržišta, a ove zimske sezone, zbog rekordno niske tražnje i loše ponude, najgore su prošli trgovci ugljem, od kojih su neki zatvorili stovarišta.
Ogrevno drvo koje je u jednom trenutku imalo rekordnu cenu od više od 100 evra za kubik, naročito na području Beograda, najpre je već u novembru pojeftinilo na 8.000, sada mu je najčešća cena u unutrašnjosti Srbije 6.500, a maksimalna opet na području glavnog grada 9.000 dinara i to za isečen i na kućnu adresu isporučen kubik, piše „Blic biznis“.
Najjeftinije ogrevno drvo, po cenama od čak 4.000 dinara bez prevoza, trenutno se može naći u istočnoj i delovima jugozapadne Srbije, jer su oni najbogatiji šumom. Tražnja je sporadična, zbog tople zime znatno je manja i potrošnja kod onih koji su ranije obezbedili punu količinu ove vrste ogreva za zimsku sezonu, tako da prometa gotovo i nema“, pričaju trgovci ogrevnim drvetom.
Što se tiče uglja, situaciju sa ovim energentom cele prethodne godine odlikovala je slaba snabdevenost i rekordno mali promet. Uglja iz Rudarskog basena „Kolubara“, sirove i suve „Kolubare“ koju je koristio najveći broj domaćih potrošača, nije bilo, a isporuke uglja iz rudnika iz Bosne i Hercegovinebile su minimalne.
Na slabo posećenim stovarištima ovih dana može se pronaći ugalj „stanari“ po ceni od 18.000, te „pljevlja“ i „štavalj“ po ceni od 23.000 dinara za tonu. Drastični pad prometa prouzrokovao je da pojedini vlasnici stovarišta jednostavno stave „ključ u bravu“.
„Mi ne radimo još od 1. oktobra, jer robe uopšte nije bilo, isporuke „banovića“, „kovina“, „kostolca“ i „kolubare“ ili nije bilo ili je ona bila desetkovana. Umesto dva kamiona sedmično, dobijali smo dva na mesečnom nivou, zbog toga nije ispoštovana tražnja kupaca koji su odustali od kupovine, a s druge strane ostali su nam veliki troškovi održavanja i plata zaposlenih, tako da je jedino rešenje bilo zatvaranje“, kažu u jednom beogradskom stovarištu uglja koje je posle decenije rada zatvoreno.
Konačno, pelet čija je cena u jednom trenutku bila viša od 400 evra, gotovo duplo skuplje nego pre dve godine, uredbom Vlade Srbije do kraja ovog meseca može da se prodaje po maksimalnih 38.000 dinara za tonu. Od 1. februara, srećom, on neće biti skuplji, tvrdi predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović.
„Apsolutno neće biti skuplji. U situaciji kakva je trenutno na tržištu to ne može da se dogodi, jer potražnja za ovim energetom je minimalna, skladišta prodavaca i proizvođača su popunjena ili puna, tako da nema šanse da pelet u narednom periodu poskupi. Realno je očekivati da Vlada Srbije ukine zabranu njegovog izvoza, a ako će ostati ograničenje prodajne cene, to je u redu“, kaže Stojadinović za „Blic biznis“.
Cena peleta, kako se slaže, svakako se neće vratiti na nivo od 205 evra, jer ni struja neće biti 35 evra po megavat-satu, ali ne isključuje mogućnost izvesnog pojeftinjenja ovog energenta.
„Ne možemo očekivati povratak na tu cenu, jer su troškovi skroz drugačiji. Osnovno je pitanje troškova proizvodnje koji su i dalje veliki i dalje rastu, a tražnje nema. Tako da će proizvođači peleta u nekom trenutku morati zalihe da prodaju ispod cene koštanja, samo da bi preživeli ovaj period dok se tržište ponovo ne aktivira“,smatra on.
Stojadinović kaže da je i tokom trajanja uredbe o ograničenju cene kod nekih proizvođača bilo moguće kupiti pelet po nižoj ceni, za 35.000 dinara po toni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala