Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Fondacija „Fridrih Ebert” u svom nacrtu statuta promenila ime Zajednice srpskih opština

© Foto : Sputnjiku ustupila kancelarija za KiMGračanica bilbord
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Nemačka Fondacija „Fridrih Ebert” (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su, preformulisali i naziv u „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina“, preneo je Reporteri.
U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je reč o prezentaciji nacrta Statuta „Asocijacije opština u Republici Kosovo u kojoj je zajednica kosovskih Srba u većini“, koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir“.
Insajderi podseća da je po Briselskom sporazumu kosovska strana koristila naziv „Zajednica opština sa srpskom većinom“, a srpska „Zajednica srpskih opština“ (ZSO).
U saopštenju FES-a se podseća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica „o nerešenim pitanjima normalizacije između Kosova i Srbije, kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je prethodio izradi Statuta”.
Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu, prenosi Kosovo onlajn.
Zato, kažu, u „visoko politički instrumentalizovanom okruženju”, objavljivanje njihove verzije nacrta treba posmatrati „više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima”.

„Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu – kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
SRBIJA
Nemačka preko albanskih i srpskih NVO pokušava da proturi novi plan za Srbe na Kosovu i Metohiji
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
SRBIJA
Američki ambasador objasnio Srbima da bolje zna šta su sankcije, nego Srbi koji su ih trpeli
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala