- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Očuvanje tradicije: Najhrabriji zaplivali za Časni krst u Srpskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićViteško plivanje na Krstovdan
Viteško plivanje na Krstovdan  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je u nekoliko gradova i opština Republike Srpske, gde su vremenske prilike to dozvolile.
Prethodno je zbog obilnih padavina i visokih vodostaja otkazano plivanje u nekoliko lokalnih zajednica: Višegradu, Novom Gradu, Foči, Miljevini i Trnovu.
Plivanje za Časni krst održano je u najvećem gradu Republike Srpske, Banjaluci, a plivao je samo jedan vernik — Ognjen Miletić, preneo je RTRS.
U Trebinju je nekoliko najodvažnijih momaka i devojaka simbolično na kratko ušlo u Trebišnjicu, kako se višedecenijska tradicija na Bogojavljenje ne bi prekidala. Do Časnog krsta, koji je simbolično spušten u reku, prva je došla Zvorničanka Marijana Krkalović.
Bilećanin Srđan Lero prvi je doplivao do Časnog krsta u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst koje je danas održano na Bilećkom jezeru.
Zdenko Marković iz Doboja dobio je zlatnik kao pobednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.
Za časni krst plivalo se i u Brčkom. Prva među 66 vitezova i jedina žena među njima bila je Teodora Terzić iz Bijeljine. Ona je osvojila zlatnik i ponela titulu viteza časnog krsta.
Zbog visokog vodostaja reke Sane, u Prijedoru nije bilo plivanja za Časni krst, već su prijavljeni simbolično uronili u reku kod gradskog mosta. Jednom od najstarijih prijavljenih plivača uručen je zlatnik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala