- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li svi automobili moraju da imaju obavezan energetski pasoš i da li će to uticati na cenu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAutomobili
Automobili - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Novi Pravilnik u Srbiji propisuje da je uz svaki kupljeni novi automobil obavezan i energetski pasoš. Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja objašnjava da oznaka o ekonomičnosti i potrošnji goriva sadrži podatke o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnoj emisiji ugljen-dioksida i zagađujućih materija u vazduhu.
„Prodavac koji stavlja u promet novo vozilo u obavezi je da na prodajnom mestu ili u blizini novog vozila postavi oznaku o ekonomičnosti vozila i emisiji štetnih gasova“, napomenuo je Koković.
Prema njegovim rečima, obaveza kupca ne postoji, već je ovo samo jedna dodatna informacija, dodatni faktor koji će uticati na odluku kupca da donese dobru odluku kako za sebe tako i za životnu sredinu i u ekonomskom i u ekološkom smislu. Koković je podvukao da je energetski pasoš obavezan isključivo za nove putničke automobile.
„Validnost energetskog pasoša proverava Ministarstvo nadležno za poslove trgovine, preko tržišnih inspektora koji vrše kontrolu prodavaca da li se pridržavaju propisa. Predviđene su kazne u iznosu od 100.000 dinara do dva miliona dinara“, istakao je Koković.
Napomenuo je da je obaveza Agencije za bezbednost saobraćaja da izloži na svom sajtu spisak svih modela koji se prodaju na teritoriji Srbije, koji su u obavezi da dostave prodavci, a naći će se i spisak deset najekonomičnijih putničkih modela.

Da li će cene biti uvećane

Odgovarajući na pitanje da li će prodavci zbog ovoga povećati cenu automobila, Koković kaže da prodavac uvek ima mogućnost da menja cenu automobila, ali da bi to u ovom slučaju bilo neopravdano.
„Ova novina koja je kod nas stupila na snagu 24. decembra 2022. godine primenjuje se u EU više od 20 godina. Inače to je obaveza Pregovaračke grupe PG 27 radi pristupanja EU“, rekao je Koković za RTS.
Napominje da za sada ne postoji tendencija da se energetski pasoš uvodi za vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.
„Trenutno u Srbiji imamo 2,2 miliona vozila, njihov doprinos zagađenosti vazduha nije zanemarljiv, tako da očekujemo da će ova novina uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha“, kaže Koković.
Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja koji su stigli u petak pokazuju da je broj saobraćajnih nezgoda manji za polovinu.
„To je posledica dobrog rada Saobraćajne policije, Uprave saobraćajne policije, Agencije za bezbednost saobraćaja, Upravljača puta, Puteva Srbije, lokalnih upravljača puta i lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja. Za prvih 12 dana ove godine imamo smanjenje broja poginulih i povređenih osoba za 52 odsto, posmatrajući 2021. i 2022. godinu", zaključio je Koković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala