- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarski političar: Poziv Ukrajine u NATO predstavljaće pretnju za zemlje-članice Alijanse

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Mađarska vlada smatra da bi pozivanje Ukrajine u NATO u ovom trenutku moglo predstavljati direktnu pretnju bezbednosti zemalja Alijanse, izjavio politički savetnik mađarskog premijera Balaž Orban u intervjuu za portal „Indeks“.

„U vezi sa pristupanjem Ukrajine postoji značajan problem: u osnovnom sporazumu NATO-a navodi se da zemlja na čijoj teritoriji se vodi rat ili koja je u ratnom stanju ne može biti primljena u Alijansu... Bez američko-ruskog kompromisa i sporazuma koji reguliše položaj zemalja regiona (ulazak Ukrajine u NATO) značilo bi neposrednu pretnju po život“, rekao je Orban odgovarajući na pitanje da li će Budimpešta u budućnosti podržati ulazak Ukrajine u NATO.

On je istovremeno podsetio da se Mađarska dosledno podržava pristupanja Ukrajine, Gruzije i zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, budući da ne želi da bude „ekstremna“ država EU, ali za sada postoji nekoliko nerešenih spornih pitanja između Budimpešte i Kijeva koja se ne tiču samo prava mađarske manjine koja živi u Zakarpatju.
Mađarski političar je naveo i da Mađarska planira da 2023. godine pokrene pred rukovodstvom Evropske unije pitanje revizije sankcija uvedenih Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.
Sankcije se uvode na ograničen vremenski period, ne obnavljaju se automatski. One su na snazi već osam-deset meseci, tako da je vreme da se u Briselu razgovara o tome kakve sankcije imaju smisla, a kakve ne, i svima je jasno da time što ih zadržavamo samo pucamo sebi u nogu“, konstatovao je Orban.
„Pozivamo na raspravu o ovom pitanju“, naglasio je premijerov savetnik dodavši da će nacionalne konsultacije o sankcijama, koje su održane u Mađarskoj od sredine oktobra do sredine decembra, ojačati poziciju vlade zemlje na pregovorima sa Briselom.
„Ne podržavamo nikakve sankcije. Ne blokiramo određene sankcije u interesu evropskog jedinstva, ali kada su vitalni interesi Mađarske u pitanju, ili se borimo za isključenje ili sprečavamo donošenje sankcija. Do sada je to bilo mađarski stav“, objasnio je on.
Posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već nekoliko paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvalo nagli rast inflacije i cena hrane i goriva.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
RUSIJA
Orban: Mir u Ukrajini zavisi od Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala