- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Od januara raspodela novih 100.000 vaučera za odmor građana u Srbiji

© Sputnik / Biljana SimićSneg na Zlatiboru
Sneg na Zlatiboru - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je plan o raspodeli turističkih vaučera za subvencionisani odmor u sledećoj godini, a direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodi da će raspodela 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara početi početkom januara.
Prema odluci Vlade, vaučeri za subvencionisani odmor građana u Srbiji mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine.
Uslovi za njihovo dobijanje su nepromenjeni u odnosu na ranije godine. To znači da pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.
„Vaučeri ne samo što su olakšali domaćim turistima finansiranje odmora, nego su i skrenuli pažnju na domaće destinacije i pomogli smeštajnim kapacitetima bolje pozicioniranje, da se registruju i kategorišu“, istakla je Labovićeva.

Za 52 odsto veći prihod nego prošle godine

Labovićeva je za RTS izjavila da je prema istraživanju Evropske turističke komisije, Srbija na prvom mestu i po porastu deviznog priliva i po porastu broja noćenja inostranih turista.
„Za prvih devet meseci priliv od turizma je bio milijardu i sedamsto četrdeset tri miliona evra. To je 52 procenta više nego prethodne godine“, kazala je Labovićeva.
Tradicionalno na prvom mestu su inostrani turisti iz regiona. U ovom trenutku su, prema njenim rečima, po broju noćenja najbrojniji turisti iz Rusije, zatim iz Turske, a gosti iz Nemačke su među prvih pet.
Ukazuje da je veoma važno što su turisti iz Kine i dalje u „top deset“, iako je kod njih i dalje nulta tolerancija na koronu.

Za Novu godinu najviše gostiju iz regiona

Prema informacijama iz zimskih turističkih centara, kapaciteti su već rezervisani, a za novogodišnje praznike je skoro sve popunjeno.
Najviše se traže Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Tara, ali i banje Srbije.
„U Beogradu očekujemo za Novu godinu veliki broj turista, ali ih očekujemo i u gradovima na granici s Rumunijom i Bugarskom. Tradicionalno nam najviše dolaze gosti iz Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije“, kazala je ona.
Odraz putnika i njihovog prtljaga na aerodromu u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
ŽIVOT
Ističe rok za zamenske vaučere turistima koji nisu putovali
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala