- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski ambasador: Osuđujemo diverzije na ruskim gasovodima, protiv smo nasilničke politike

© AP Photo / Andy WongKineska zastava
Kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Kina razume akcije Rusije koje imaju za cilj zaštitu njenih interesa na međunarodnom energetskom tržištu i osuđuje diverziju na „Severnim tokovima“, izjavio je kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhui.

„Kina potpuno razume akcije, koje Rusija preduzima u cilju zaštite svojih legitimnih prava i osnovnih interesa na međunarodnom energetskom tržištu. Kina odlučno osuđuje diverzantske akcije protiv projekta ‘Severni tok 2’. Takve, smišljene akcije, sa ciljem uništavanja civilnih objekata su neprihvatljive“, rekao je on na forumu „Ruski gas 2022-zaokret na Istok“.

Istakao je da se Kina protivi nasilničkoj politici koju sprovode neke zemlje u energetskom sektoru i nikada neće dozvoliti spoljnim snagama da se mešaju u energetsku saradu Kine i Rusije.
„Potrebe za prirodnim gasom u Kini su 2021. godini iznosile 372 milijarde kubnih metara u uvećale su se za 12,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kina je postala nejveći svetski potrošač prirodnog gasa i postoji veliki potencijal da će povećati uvoz prirodnog gasa“, naveo je kineski ambasador.
Dodao je i da je kinesko-ruska saradnja važan kamen temeljac u energetskoj saradnji i da predstavlja pozitivni faktor u podršci globalnoj energetskoj bezbednosti.

„Za prvih deset meseci ove godine isporuke gasa iz Rusije u Kinu su se uvećale za 173 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. U trenutnoj situaciji se demonstrira nova perspektiva kinesko-ruske saradnje na temu gasa. Spremni smo da jačamo našu saradnju na osnovu obostranih interesa u cilju stabilnog razvoja svetskog energetskog tržišta i rešavanja problema klimatskih promena“, rekao je Hanhui.

Kineski ambasador je dodao da je neophodno i da se radi na jačanju rusko-kineskog gasovoda „Snaga Sibira, kao i na podršci u realizaciji projekta gasovoda „Rusija-Mongolija-Kina“. Zaključio je da je Kina spremna da učvrsti saradnju sa Rusijom i u oblasti gasa koji se transportuje gasovodom, kao i u oblasti tečnog prirodnog gasa u industriji gasa u sva tri sektora: uzvodnom, srednjem i nizvodnom (Upstream, Midstream, Downstrean), u svim proizvodnim lancima.
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
RUSIJA
Kina: Lideri Kine i Rusije održavaju bliske kontakte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala