Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neko želi da Srbija gleda u stranu dok Zapad ovde završava posao /video/

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
Pratite nas
Sve što se poslednjih dana dešava na Kosovu samo je jedna od faza, eksplicitnija u smislu nasilja koje se sprovodi, ali ne poslednja. Realnost je da Aljbin Kurti može da vuče sve te eskalatorne poteze samo zahvaljujući tome što ima temeljnu podršku zemalja sa Zapada, naročito Nemačke.
Ovako stanje u južnoj srpskoj pokrajini za Sputnjik komentariše Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Povezanost najnovijih incidenata sa Samitom EU – Zapadni Balkan, kaže on da je neizostavna, jer prisustvujemo ne vrhuncu pritiska već posledice želje zapadnih zemalja da što hitnije reše pitanje takozvanog Kosova i to u paketu sa sankcijama Rusiji.

„Dakle, oni bi želeli da ubiju dve muve jednim udarcem. Kurti želi da razvodni naše crvene linije, jer on svakom krizom nešto dobija. On želi svoju legalizaciju da dobije centimetar po centimetar, a mi mu ne dajemo centimetar, već milimetar ali posle gomilanja dođemo ipak do centimetra. Moramo da vidimo svoje crvene linije, jer mi se čini da imaju previše nijansi,” ocenjuje naš sagovornik.

U poslednjih nekoliko meseci videli smo, podseća Mitić, pokušaj uvlačenja statusnih pitanja u tehnička, a to je promena paradigme na kojoj je insistirao Kurti.

Papir Karla Bilta

Srbija je, prema mišljenju našeg sagovornika, previše naivno ušla u priču o Briselskom sporazumu sa EU.
„Došao sam do dokumenta 2007. godine koji je napisao Karl Bilt, a to je u suštini bila koordinacija proglašenja nezavisnog Kosova. To znači da ne svedočimo jednostranom proglašenju već koorinisanom između EU, koja je tako „benigna“ i Albanaca. Tako se određuju svi koraci o kojima danas govorimo uključujući i reintegraciju Severa ali se konkretno naglašava da je veoma važno da se očuva privid poštovanja međunarodnog prava,“ otkriva nam Mitić koji je u to vreme bio dopisnik Tanjuga iz Brisela.
Na pitanje, da li iko od Zapadnih zvaničnika hoće i može da stane na put Kurtijevim provokacijama, naš sagovornik objašnjava da možemo da svedočimo da se vodi hibridni rat protiv kosovskih Srba i Srbije.
Ovo je, dodaje on, ograničeno, limitirano nasilje, kontrolisano od zapadnih bezbednosnih organizacija – KFOR-a i Euleksa.
„Naša država čini puno toga za ljude koji žive na tom području i bori se na diplomatskom planu ali moramo da budemo mnogo konzistentniji ne samo u narativu, nego i u akcijama.“

Korak po korak do „Evropskog plana“

Mnoge je iznenadio stav komesara za proširenje Olivera Varheljija koji je rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da se završi srpskim priznanjem kosovske nezavisnosti.
Mitić kaže da smo taj stav mogli da čujemo i od nemačkog kancelara Olafa Šolca, a onda smo videli korak po korak uvlačenje tog francusko-nemačkog plana koji sada postaje „Evropski plan.“
„Reći će nam da je kompromis što ne moramo da priznamo nezavisnost, što ne moramo da glasamo da Kosovo uđe u EU, samo treba da zažmurimo na sve to njihovo. To je suština francusko-nemačkog trik plana koji je čista prevara – mi treba da gledamo u stranu, dok oni završavaju svoj posao i da legitimišu i legalizuju ono što su uradili 2008. godine,“ smatra Mitić.

Sporazum o (ne)normalizaciji

Mi moramo, dodaje on, da zaustavljamo kosovske zvaničnike na svakom koraku, a ne da čekamo da ih oni gomilaju. Kurti i Osmanijeva pokušavaju da nas razvuku na što duži front aplikacijama u raznoraznim organizacijama i očigledno je da su dobili zeleno svetlo od određenih sila da mogu da koriste takvu taktiku.
Ključ je u tome, smatra naš sagovornik, da Srbija ne potpiše nikakav sporazum o normalizaciji, jer kad ga potpišemo ma kako on izgledao oni će ga implementirati na način na koji će ubediti preostalih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost da ga priznaju.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Petković: Razmotrićemo razmeštanje oko 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na KiM /video/
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kurti nas je doveo na ivicu rata: Dramatično upozorenje Ane Brnabić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala