- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Artjomovsk pred opkoljavanjem; Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara

Pratite nas
U toku je 278. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Rusija demantuje da namerava da preda Zaporošku nuklearnu elektranu. Lider DNR Denis Pušilin izjavio da je grad Artjomovsk pred opkoljavanjem. Ruska vojska je uništila i osmatračnicu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 28.11.2022
21:28 28.11.2022
Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine
Sirene za upozorenje na vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, svedoče podaci onlajn mape koju objavljuje Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.
19:17 28.11.2022
Energetska situacija u delovima Ukrajine gotovo katastrofalna
Energetska situacija u pojedinim regionima Ukrajine je gotovo katastrofalna, sledi iz dokumenta zasnovanog na analizama kompanije „Ukrenergo“, koji je dospeo u ruke vlasti Luganske Narodne Republike.
„Na adresu Ministarstva odbrane Ukrajine stigle su analize iz kompanije 'Ukrenergo', prema kojima je situacija u energetskoj sferi u pojedinim regionima, nakon ruskih raketnih napada na energetske objekte blizu katastrofe. Energetski kapaciteti niza regiona izbačeni su iz stroja više od 60 odsto“, navedeno je u dokumentu.
Takva situacija, kako je ocenjeno, mogla bi da dovede do rasta nezadovoljstva među stanovnicima Ukrajine.
Beleži se i nedostatak kvalifikovanih brigada i opreme za remont energetskih objekata, kao i sve veći broj pokušaja preduzetnika da „zaobiđu uvedena ograničenja u potrošnji električne energije nelegalnim priključivanjem na strujni sistem“.
18:44 28.11.2022
Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov traži da se njegovoj zemlji isporuče rakete dometa većeg od 800 kilometara.
„Najbolje i najefikasnije rešenje energetskog problema Ukrajine jesu rakete dometa 800 kilometara i više, koje će omogućiti znatnu uštedu generatora“, napisao je Danilov na svom nalogu na Tviteru.
U dometu takvih raketa mogao bi da se nađe čitav niz regiona Rusije.
SAD su ranije odbile da Kijevu isporuče sisteme dometa oko 300 kilometara zbog strahovanja da bi Ukrajina mogla da ih iskoristi za napade na rusku teritoriju, što bi dovelo do produbljivanja sukoba sa Zapadom.
18:40 28.11.2022
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije razmatraće na vanrednoj sednici u ponedeljak nove sankcije Rusiji, sledi iz dnevnog reda sednice.
Kako se navodi u dokumentu, razmatraće se „odluka Saveta i rezolucija koje se tiču restriktivnih mera u vezi sa dejstvima Rusije na destabilizaciji situacije u Ukrajini“.
Nakon rasprave nove restriktivne mere mogu biti dogovorene na ministarskom nivou putem pisane procedure.
17:54 28.11.2022
Predsednik Rumunije Klaus Johanis smatra da je potrebno ubrzati realizaciju strategije NATO-a koja podrazumeva povećanje broja vojnika Alijanse na istočnom krilu.
„Danas smo zajedno ocenili bezbednost na evroatlantskom prostoru. U razgovoru s generalnim sekretarom NATO-a naglasio sam neophodnost da se što je moguće pre realizuju odluke, usvojene na istorijskom samitu u Madridu ove godine“, rekao je Johanis nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Bukureštu.
17:50 28.11.2022
Vazdušna opasnosrt objavljena je i u Sumskoj i Černigovskoj oblasti na severo-istoku Ukrajine.
Prethodno je saopšteno da su se sirene za uzbunu oglasile u oblastima na jugu te zemlje.
17:45 28.11.2022
U granatiranju Vorošilovskog okruga Donjecka, koje su izvele ukrajinske trupe iz sistema „Grad“, poginuo je jedan civil.
Kako javlja dopisnik Sputnjika, pod vatrom se našla benzinska pumpa. Tamo je od eksplozije granate povređen civil, koji je punio svoj automobil. On je kasnije podlegao povredama. Za sada nema drugih informacija o žrtvama i šteti.
17:22 28.11.2022
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba tvrdi da će na sednici saveta ministara NATO-a u Bukureštu biti razmatrano pitanje ukrajinskog energetskog sistema i dostavljanje nove vojne opreme i municije Kijevu.
Sastanak ministara inostranih poslova NATO-a održava se 29. i 30. novembra u Bukureštu.
17:16 28.11.2022
Centar ukrajinskog grada Rovni nema struje, a trolejbuski saobraćaj je u prekidu, saopštile su gradske vlasti.
17:00 28.11.2022
Vazdušna opasnost u oblastima na jugu Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onaljn mape teritorija na kojima je objavljena vazdušna opasnost koju objavljuje Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.
16:06 28.11.2022
Ukrajinska vojska prebacuje rezerve s hersonskog na donjecki pravac, ali to su uglavnom rezervisti stariji od 55 godina, koji i ne žele da se nađu na prvoj liniji fronta, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
On je dodao da ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke zbog nedovoljne borbene spremnosti rezervista.
15:15 28.11.2022
Papa Franja: Ne idem u Kijev ako ne posetim i Moskvu
Papa Franja je izjavio da neće ići u Kijev, a da ne poseti i Moskvu, prenosi list „Amerika“.
„Razmišljao sam o posetama, ali sam odlučio da ukoliko idem u posetu, idem i u Moskvu, i u Kijev, ne samo na jedno mesto“, rekao je papa u intervjuu za taj list.
On je rekao da je, posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, bio spreman da poseti Rusiju, ali da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio pismo iz kojeg je sledilo da za sada nema potrebe za takvom posetom.
15:10 28.11.2022
Ukrajinski energetski holding DTEK saopštio je da planira da potrošačima u Kijevu isporučuje električnu energiju dva puta dnevno, po dva do tri sata.

„Prema nalogu kompanije 'Ukrenergo', moramo da smanjimo 60 odsto kapaciteta potrošnje u Kijevu. Radimo sve što možemo da bi svaki klijent imao svetlo dva do tri sata, dva puta na dan", navedeno je u saopštenju.

14:08 28.11.2022
Pušilin: Artjomovsk pred opkoljavanjem
Ofanziva u okolini Artjomovska ide uspešno, bliži se opkoljavanje grada, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.
On je istakao i da se borbe vode u centru Marinke.
Sa druge strane, Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" i član zaporoške administracije saopštio je da je preventivnim napadom na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, sprečeno prebacivanje ukrajinske tenkovske brigade na zaporoški deo fronta.
„Preventivni napad je izveden na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, čime je sprečeno prebacivanje 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, kijevske vlasti su planirale da prebace u Zaporošku oblast „veliku količinu vojne tehnike i pojačanje za organizovanje ofanzivnih operacija“.
12:56 28.11.2022
Pripadnici FSB - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
RUSIJA
FSB: U Zaporoškoj oblasti sprečena serija terorističkih napada
12:56 28.11.2022
Moskva pozdravlja napore jednog broja zemalja da pomognu u rešavanju situacije u Ukrajini, ali Kijevu nisu potrebne pregovaračke platforme, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući spremnost Vatikana da obezbedi mesto za pregovore.
„Znamo da jedan broj stranih državnika i država nude svoju platformu (za pregovore). Naravno, mi pozdravljamo takvu političku volju. Ali u situaciji koju sada imamo, de fakto i de jure, takve platforme nisu potrebne ukrajinskoj strani“, naglasio je portparol Kremlja.
12:19 28.11.2022
Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Vazdušno-kosmičke snage Rusije su izvele napad na koncentraciju ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti, likvidirano je više od 100 ukrajinskih vojnika;
- Oružane snage Rusije odbile su dva kontranapada ukrajinske vojske južno od Donjecka, likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika;
- Oružane snage Ukrajine pokušale su da krenu u ofanzivu u Kuzejomovke u LNR, ali su vraćene na prvobitne položaje, izgubivši više od 50 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 80 ljudi tokom neuspešnih kontranapada u području Artjomovska.
10:50 28.11.2022
Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov demantovao je navode da postoje znaci da će Rusija da napusti Energodar i Zaporošku nuklearnu centralu.
„Nema potrebe da tražimo bilo kakve znakove tamo gde ih nema i ne može biti“, rekao je Peskov novinarima.
10:39 28.11.2022
Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Mihail Zabrodski, rekao je za britanski časopis "Ekonomist" da je Kijev pripremao operaciju vraćanja Krima do 2023. godine.
Zabrodski nije naveo konkretne datume početka operacije, samo je dodao da prvo treba „dobiti mnoge bitke“.
„Da smo govorili o našim planovima na društvenim mrežama i na televiziji, ne bismo ništa postigli“, saopštio je general.
Kako navodi "Ekonomist", zapadni saveznici Kijeva strahuju da bi operacija vraćanja Krima ili Donbasa mogla dovesti do eskalacije sukoba do tačke upotrebe nuklearnog oružja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala