Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ističe rok za prijavu za vanredne izbore na severu Kosova i Metohije

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSrbi u severnom delu Kosovske Mitrovice potpisuju ugovore
Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice potpisuju ugovore - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Rok za prijavu kandidata za učešće na izborima u četiri opštine na severu KiM ističe u 16 sati. Prema izjavi portparola CIK u Prištini Valjmira Eljezija, do sada su kandidature za gradonačelnike predali Demokratski savez Kosova koja je dala kandidate za sve četiri opštine, građanska inicijativa „Mitrovica“ koja ima kandidata za Severnu Mitrovicu.
Od Srba se do sada jedino prijavio Aleksandar Jablanović koji će se kandidovati za gradonačelnika Leposavića ispred svoje Partije kosovskih Srba.
Kasno sinoć u izjavi za beogradske medije Aleksandar Arsenijević najavio je da će se i on ispred svoje građanske inicijative „Srpski opstanak“ kandidovati za gradonačelnika Severne Mitrovice.
Ono što je još od ranije poznato je da najjača stranka Srba, koja je na prethodnim izborima odnela pobede u svih 10 opština u kojima Srbi čine većinu osvojivši više od 95 odsto glasova srpskih biraća, neće učestvovati na vanrednim izborima koji su raspisani za 18. decembar.
Rok za prijavi kandidata za učešće na izborima je prvo bio do 21. novembra, ali je CIK taj rok produžila do danas u 16 sati, dok je rok za overu lista pomeran sa 26. na 28. novembar.
Uprkos produženju ovog roka iz CIK su saopštili da na ovim izborima, uz Srpsku listu, neće učestvovati još 13 stranaka koje su se pismeno izjasnile da neće imati kandidate za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosva.
Srbi koji su bili predsednici Opštinskih izbornih komsijija u opštinama na severu podneli su svoje ostavke na ta mesta izrazivši u ostavkama da nisu stečeni uslovi za izbore i da je u jeku povećanih tenzija izbore na severu nemoguće sprovesti.
Umesto njih CIK je imenovala rukovodioce iz Glogovca, Vučitrna, Srbice i Južne Mitrovice. Kako su naveli iz CIK-a u pitanju su osobe koje dobro poznaju srpski jezik, ali još nisu poslati na svoja radna mesta zbog njihove bezbednosti i činjenice da su kancelarije OIK-a na severu Kosova zaključane.
Iako iz CIK navode da su spremni da organizuju izbore na severu ostaje pitanje kako će se to izvesti na terenu s obzirom da su se iz kosovskih institucija povukli svi pripadnici srpske nacionalnosti.
Dodatni problem je prostor na kom će se izbori održati jer se 18 do 23 biračka mesta u Severnoj Mitrovici nalaze u školama koje rade i funkcionišu u srpskom sistemu i unapred se zna da rukovodstvo škola neće dozvoliti korišćenje njihovih prostorija.
Legitimitet izabranih gradonačelnika se dovodi u pitanje i pre samih izbora jer je poruka Srba na severu jednoglasna da neće učestvovati na izborima i da neće priznati rezultate izbora u kojima nisu učestvovali.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
SRBIJA
Nezadovoljstvo u Prištini: Trešnjama na Kurtija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala