- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Cilj Amerike - jednim udarcem da oslabi Evropu i da se približi Kini

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žele da jednim udarcem oslabe Evropu i da se preko Rusije približi Kini, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Amerikanci žele da jednim udarcem zavladaju Evropom i da se preko Rusije približe Kini. Naravno, razbivši Rusiju. To su nerealne stvari! Valjda nije luda američka vojska, to je apsolutno nerealno –pokrenuti rat na takvom frontu“, rekao je beloruski predsednik za Telegram kanal „Pul prvog“.

Lukašenko je priznao, da u poslednje vreme hvali američkog predsednika Džozefa Bajdena.
„Svaka čast što je otvoreno rekao: Rusija nema nikakve veze sa tom raketom (koja je pala u Poljskoj)“, istakao je on.
Beloruski lider je zaključio da Vladimiru Zelenskom ne daju mogućnost da uspostavi dijalog sa Ruskom Federacijom i dodao da je Moskva spremna na to. Lukašenko je napomenuo da u slučaju da je potrebna neka dodatna inicijativa, Belorusija je spremna.

Ukrajinci su ruske zarobljenike streljali zbog eskalacije

Alekandar Lukašenko smatra da su Ukrajinci streljali ruske vojnike zbog eskalacije, najverovatnije, po ukazu Amerike.

„Šta je rešila kazna pogubljenjem ruskih momaka? Da li su hteli da uznemire Ruse? Uspeli su! Oni rade sve za eskalaciju, a pametni ljudi to ne rade. Njihov glavni propagandista Mihail Podoljak je i Belorusima vikao: Ako dođete na teritoriju Ukrajine, uzmite bele maramice, mašite rukama i predajte se. Dobro, Rusi su se predali, zašto ste ih streljali?“, zapitao se on.

Rusko Ministarstvo odbrane je 18. novembra objavilo da su ukrajinski vojnici ciljano ubili, hicima u glavu, više od deset zarobljenih ruskih vojnika.
Ministarstvo navodi da „objavljeni novi video-dokazi masovnog krvavog obračuna ukrajinskih snaga nad nenaoružanim ruskim zarobljenicima potvrđuje divljačku suštinu aktuelnog kijevskog režima na čelu sa Vladimirom Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju“.
Takođe se navodi da će Zelenski i njegovi saradnici morati da odgovaraju pred sudom istorije, narodima Rusije i Ukrajine za svakog mučenog i ubijenog ruskog ratnog zarobljenika.
Ministarstvo je saopštilo i da ukrajinski vojnici koji su se ove nedelje predali tretiraju u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije.
Aleksandra Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lukašenko: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu - naših 40 hiljada vojnika ne bi ništa rešilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala