- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropski parlament i dalje traži zamrzavanje evropskih sredstava za Mađarsku

© AP PhotoViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Evropski parlament poručio je da predložene reforme vlasti u Budimpešti, da bi se odmrzla evropska sredstva namenjena Mađarskoj, nisu dovoljne pa je apelovao na Veće i Komisiju da „zloupotreba“ prava veta ne treba da utiče na njihovo odlučivanje o tom pitanju.
Evropski parlament „smatra da 17 mera o kojima su pregovarale Komisija i mađarska vlada nije dovoljno za rešavanje postojećeg sistemskog rizika za finansijske interese EU“, stoji u rezoluciji usvojenoj sa 416 glasova za, 124 protiv i 33 uzdržana, prenose hrvatski mediji izveštaj agencije Hine.
Evropska komisija objavila je u sredu da Mađarska nije ispunila obećanih 17 reformi u području vladavine prava potrebnih da bi dobila 7,5 milijardi evra. Mađarskoj je blokirana i isplata 5,8 milijardi evra iz fonda za oporavak od pandemije. Komisija će formalnu odluku doneti iduće nedelje, a o tome će glasati Veće kvalifikovanom većinom do 19. decembra.
U rezoluciji Evropskog parlamenta ističe se i da „mađarske vlasti kontinuirano zloupotrebljavaju pravilo EU o jednoglasnosti kako bi blokirale ključne odluke u cilju pritiska na Komisiju i Veće da oslobode sredstva EU, čime se odlaže paket pomoći Ukrajini u iznosu od 18 milijardi evra i uvođenje globalne minimalne stope poreza na dobit“.
Zato je Evropski parlament pozvao Komisiju i Veće „da osiguraju da to ne utiče na njihove odluke u vezi s Mehanizmom za oporavak i otpornost i uslovljenost vladavine prava“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala