- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska oborila dva ukrajinska „miga“ i 18 raketa

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Tor-M2" u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini
Raketni sistem Tor-M2 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Vazdušno-kosmičke snage Rusije ubile su u Zaporožju do sto pripadnika 9. puka za specijalne namene „Gepard“ nacionalne garde Ukrajine, kao i više od 50 stranih plaćenika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga je u industrijskoj zoni grada Nikolajeva pogodilo mesto privremenog razmeštaja jedinica 59. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika i pet jedinica vojne tehnike.
U forsiranom vatrenom napadu na privremeno mesto razmeštanja 81. aeromobilne brigade ukrajinskih snaga u DNR je ubijeno više od 150 ukrajinskih vojnika.
U protekla 24 časa je napadima operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije pogođeno šest komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine, kao i 62 artiljerijske jedinice, ljudstvo i vojna tehnika u 184 okruga.
Uništena su tri skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja u Harkovskoj oblasti i železničke stanice Brusin u DNR. U blizini naselja Lozovatka u Dnjepropetrovskoj oblasti uništena je kopnena kontrolna stanica sistema bespilotnih letelica „Bajraktar“.
Borbeni avioni ruske avijacije su u Hersonskoj oblasti oborili dva aviona MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam bespilotnih letelica. Osim toga, u vazduhu su uništene taktička raketa „Točka U“ u Harkovskoj oblasti i 17 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 304 aviona, 155 helikoptera, 2.094 bespilotne letelice, 377 protivvazdušnih raketnih sistema, 5.118 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 847 borbenih vozila sa višecevnim bacačima raketa, 3.423 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača i 5.909 specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala