- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrijarh Kiril: Onima koji se žrtvuju biće oprošteni grehovi

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Oni koji učestvuju u „međusobnoj svađi“ koji se žrtvuju zarad bližnjeg, vršeći svoju dužnost, opraće svoje grehe, rekao je Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Patrijarh Kiril je u nedelju služio liturgiju u hramu Svetog pravovernog kneza Aleksandra Nevskog u Peredelkinu kod Moskve, nakon čega se obratio prisutnima.
Napomenuo je da je žrtva najviša manifestacija ljubavi čoveka prema bližnjima.

"Crkva se moli da se ovaj rat što pre završi, da se što manje braće poubija u ovom bratoubilačkom ratu. I istovremeno, Crkva shvata da ako neko, vođen osećanjem dužnosti, potrebom da ispuni svoju zakletvu, ostane veran svom pozivu i ode da čini ono što mu dužnost nalaže, i ako u vršenju ove dužnosti čovek umre, onda on nesumnjivo čini delo jednako žrtvi. On se žrtvuje za druge. I zato verujemo da ta žrtva pere sve grehe koje je čovek počinio“, rekao je patrijarh Kiril.

On je upozorio i na pojavu mržnje tokom ovog sukoba.
„Rat koji se sada vodi na prostorima stare Rusije – to je međusobna borba. I zato je toliko važno da kao rezultat ove borbe ne dođe do talasa gorčine, otuđenja, da bratske narode ne podeli neprobojni zid mržnje. Od toga kako ćemo se danas ponašati jedni prema drugima, šta ćemo moliti Gospoda u svojim molitvama, čemu ćemo se nadati – od toga će umnogome zavisiti, ne samo ishod bitaka, već i onoga što će biti posledica sveta toga“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala