- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Nikad nismo imali ovakvu situaciju“: Dramatično u pivarama, Nemci mogu ostati bez omiljenog napitka

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaPosetiteli na otkrыtii tradicionnogo pivnogo festivalя "Oktoberfest" v Mюnhene
Posetiteli na otkrыtii tradicionnogo pivnogo festivalя Oktoberfest v Mюnhene - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
Pratite nas
Generalni direktor Nemačkog udruženja pivara Holger Ajhel najnoviji razvoj događaja u ovom sektoru naziva krajnje zabrinjavajućim. Ugljena kiselina hitno je potrebna u celokupnoj prehrambenoj industriji za proces proizvodnje i pakovanja. Ali, potrebna je i u ugostiteljstvu za istiskivanje piva iz bačvi prilikom točenja, piše portal „Feniks magazin“.
Međutim, prema procenama Saveznog udruženja nemačke prehrambene industrije, trenutno je dostupno samo 30 do 40 odsto uobičajenih količina isporučenog ugljen-dioksida (CO2). I sve više firmi u industriji pića koje zavise od ugljen-dioksida mora znatno da ograniči svoju proizvodnju.
„Ovo ima dramatičan učinak na mnoge pogođene firme“, upozorava Ajhel, prenosi „Poslovni dnevnik“.
Ugljena kiselina nastaje reakcijom ugljen-dioksida i vode. Pivarama je pre svega potreban za „prednaprezanje“ skladišta, boca i bačvi kako pivo ne bi došlo u dodir sa vazduhom tokom punjenja i da ne bi penilo prilikom punjenja. Mnoge pivare proizvode i bezalkoholna pića, koja zahtevaju još veću karbonizaciju.
Na kraju, ali ne manje važno, ozbiljnih problema imaju i proizvođači mineralne vode.
„Na nekim mestima proizvodnja je već smanjena”, kaže Tobijas Bilenštajn , portparol Nemačkog udruženja za nabavku mineralne vode.
Mnogi proizvođači trenutno dobijaju manje CO2 nego što su naručili. To je zbog industrije đubriva.
„Kada su cene gasa naglo porasle, proizvođači đubriva smanjili su svoju energetski intenzivnu proizvodnju“, kaže Bilenštajn dodajući. „Nusprodukt proizvodnje je CO2.“
Dakle, veza je: manje đubriva jednako manje ugljen-dioksida jednako manje ugljene kiseline, prenosi dpa.
Bilenštajn objašnjava da je uvek bilo faza sa uskim grlima ugljen-dioksida leti, kada se proizvodi manje đubriva. Ali ovaj put je mnogo gore.
„Ako se ovako nastavi sledećih nekoliko nedelja, situacija će doći do vrhunca“, upozorava portparol udruženja.
Tada se može očekivati dalji pad proizvodnje i ne može se predvideti hoće li pojedini proizvođači morati da je zaustave.
„Ali izuzetno smo zabrinuti“, kaže Bilenštajn. „Nikad pre nismo imali ovakvu situaciju“.
Generalni direktor augsburške pivare „Rigele“ Sebastijan Priler kaže da se situacija znatno pogoršala od početka leta.
„Pretpostavljamo da će stvari pre postati gore nego bolje. Sve dok su troškovi energije visoki ili nastavljaju rast, postojaće nedostatak. A ako pivarama ponestane ugljene kiseline, ne mogu da proizvode“, kaže Priler.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala