- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkrivena velika operacija pranja novca tokom pandemije: Novac za siromašnu decu otišao na luksuz

© AP Photo / KTNV via APPolicija SAD, arhivska fotografija
Policija SAD, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Američko ministarstvo pravosuđa podignulo je optužnicu protiv 47 osoba optuženih za krađu 250 miliona dolara iz federalnog programa namenjenog za besplatne obroke siromašnoj deci za vreme pandemije, pišu američkim mediji.
Prema navodima ministarstva, reč je o najvećoj finansijskoj prevari povezanoj sa pandemijom koju su američki istražitelji otkrili do danas. Osumnjičeni se terete za niz optužbi koje uključuju zaveru, prevaru, pranje novca, kao i davanje i primanje mita, piše „Si-En-En“.
Prema tvrdnjama tužilaca, osumnjičeni su uspostavili mrežu lažnih firmi povezanih s neprofitnom organizacijom „Feeding our Future“, kako bi iskoristili savezni program za ishranu dece, koji je smišljen za pomoć deci roditelja sa niskim prihodima.
Na početku pandemije Kongres je dopustio proširenje programa kako bi omogućio učestvovanje većeg broja organizacija.
„Ovo je bila drska shema neverovatnih razmera“, rekao je Endrju M. Luger, američki državni tužilac za okrug Minesota.
„Optuženi su iskoristili program namenjen siromašnoj deci tokom pandemije. Umesto toga, dali su prednost vlastitoj pohlepi. Ukrali su četvrt milijarde dolara iz saveznih fondova za kupovinu luskuznih automobila, kuća, skupocenog nakita i luksuznih kuća na obali i u inostranstvu“, dodao je on.
Tužioci navode kako su optuženi tvrdili da svakodnevno hrane hiljade dece, a kako bi stvar funkcionisala ispostavljali su lažne račune za hranu posluženu deci i popise sa lažnim imenima da bi opravdali novac.
Ukradenim novcem su kupovali nekretnine u Minesoti, Keniji i Turskoj, a između ostalog su plaćali međunarodna putovanja, preneo je „Jutarnji list“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala