- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović pozvao Bajdena da ubrza put Crne Gore u EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Pratite nas
Crnogorski premijer Dritan Abazović pozvao je predsjednika SAD Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska njegove zemlje u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprostavi Rusiji.
Abazović je rekao da bi veća američka podrška u borbi zemlje protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući ciljane sankcije, snizila temperaturu među podijeljenim državama zapadnog Balkana i usmjerila njihove interese ka Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.
Regionalni lideri podstiču etničke podjele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove, tvrdi on, dozvoljavajući Rusiji da iskoristi prednost.
U intervjuu za Vašington eksaminer, Abazović je optužio Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, da štiti kriminalne mreže unutar zemlje nakon što je njegova vlastita vlada napravila rekordan broj hapšenja.
„Predsjednik Đukanović je na čelu ovoga“, rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao vjerske i etničke podjele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu.
Za Abazovića je integracija njegove zemlje u EU nakon više od jedne decenije kao kandidata za članstvo jedinstvena misija i misija za koju veruje da je u skladu sa ciljevima SAD.
„Imamo taj zajednički interes“, rekao je Abazović u intervjuu.
„Ali moramo da radimo zajedno u zaštiti demokratskih vrijednosti. Potrebna nam je podrška NATO-a i SAD u borbi protiv negativnog ruskog uticaja u regionu, uključujući i Crnu Goru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala