- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Spremni smo da organizujemo sastanak ministara inostranih poslova Sirije i Turske

© AP Photo / Umit BektasTurski vojnik posmatra granicu između Turske i Sirije u blizini sela Besarslan u provinciji Hataj
Turski vojnik posmatra granicu između Turske i Sirije u blizini sela Besarslan u provinciji Hataj - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Moskva podržava ideju o organizaciji sastanka ministara inostranih poslova Turske i Sirije, ako je potrebno Rusija će sastanak organizovati na svojoj teritoriji, izjavio je Sputnjiku zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

„Naravno da smatramo da bi sastanak bio koristan. Reč je o uspostavljanju kontakata, za sada, na liniji vojnih i specijalnih službi. Takvi kontakti su se već desili i mi ih podržavamo da se sastanu i da pronađu zajedničku poziciju“, rekao je Bogdanov.

On je podvukao da se Moskva zalaže za normalizaciju međudržavnih odnosa između Ankare i Damaska, kako to proizilazi i sa drugim zemljama u regionu.
„U slučaju da oni požele, mi smo spremni da ih primimo. Koliko smo samo organizovali sastanaka na raznim nivoima i u različitim formatima. Mi smo uvek spremni da pružimo pomoć“, zaključio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.
Ranije je agencija „Rojters“, pozivajući se na izvore saopštila da je direktor Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Turske Hakan Fidan održao niz sastanaka sa sirijskim kolegom Alijem Mamlukom, na kojima su razmotrili mogući sastanak šefova diplomatija dve zemlje.
Prema rečima turskog zvaničnika, Rusija želi da Turska i Sirija prevaziđu svoje probleme i postignu određene dogovore. Navodi se da je Rusija navodno povukla deo svojih snaga iz Sirije i zatražila od Turske da normalizuje odnose sa aktuelnim sirijskim predsednikom Bašarom Asadom. Prema rečima drugog izvora, Moskva je podstakla Damask da stupi u pregovore.
Izvori navode da je tokom sastanka bio postignut neki napredak.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Erdogan: Sastao bih se sa Asadom da je došao na samit ŠOS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala